CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, maden şehidi yakınlarının hakları için girişimlerde bulunmaya devam ediyor.

"Maden şehitlerimizin geride kalan çocuklarına sahip çıkmak devlet ve birey olarak hepimizin görevidir. Ülkemizin kalkınması için mücadele ederken hayatını kaybeden maden şehitlerimizin çocukları devlet ve toplum tarafından sahip çıkılmayı ve korunmayı fazlasıyla hak etmektedirler. Bu durum çocuklarımıza eğitimde fırsat eşitliği sağlanması, hemde eğitimli, meslek ve iş sahibi olan, yaşamlarını iyi şekilde sürdürebilecek gelir güvencesine sahip kuşaklar yaratılması için büyük önem arz etmektedir. Bu durum Anayasamızda da belirlenen sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. Maden kazası olduğunda herkesin yanında olduğu maden emekçilerin aileleri, emekçi toprağa verildikten sonra kaderine terk edilmektedir. Hayatını kaybetmiş birçok maden emekçimizin ailelerinin çok zor durumda olduğu bilinmektedir" diyen Milletvekili Turpcu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması talebiyle soru önergesi vererek maden şehidi çocuklarının yurtlardan öncelikli olarak yararlandırılması ve burs sağlanması için yapılan çalışmaları sordu.

Maden şehidi çocuklarının geleceğe daha güvenli olarak hazırlamak için, özel veya kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılan sosyal sorumluluk projelerini de önergesine ekleyen Milletvekili Turpcu,  Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a şu soruları yöneltti:

  • "Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Yurt İdare Ve İşletme Yönetmeliği'nin" 8. Maddesine "maden şehidi çocukları/maden kazalarında hayatı kaybetmiş madencilerin çocukları" ifadesi eklenerek, bu çocuklarımızın yurtlara öncelikli olarak yerleştirilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır? Yok ise, sosyal ve ekonomik olarak zor durumdaki maden şehidi çocuklarının yurtlara öncelikli olarak yerleştirilmesine yönelik bir çalışmanız olacak mıdır? 
  • Eğitimde fırsat eşitliği yaratılması ve eğitim ve öğrenimlerinin tamamlanması sağlanarak geleceğe hazırlanmalarının devlet tarafından desteklenmesi amacıyla, ekonomik olarak zor durumda öğrenimlerini sürdürmeye çalışan maden şehidi çocuklarına burs sağlanmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır? 
  • Bakanlığınız, maden şehidi çocuklarımızı geleceğe daha güvenli olarak hazırlamak için, özel veya kamu kurum ve kuruluşlarıyla sosyal sorumluluk projeleri için iş birliğinde bulunmakta mıdır? Bu kapsamda bugüne kadar yapılan girişim ve çabalar nelerdir? Bundan sonra bu kapsamda çalışmalar yapılması planlanmakta mıdır?
Editör: TE Bilisim