31 Mart yerel seçimlerinin ardından başta İstanbul olmak üzere birçok yerde geçersiz oyların sayımı sürerken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Öyle bir sistem inşa edilsin ki sadece büyükşehir başkanını seçelim. O da üstlendiği görev ve yetkiye dayanarak, ilçe belediye başkanlarını belirlesin” önerisi gelmişti. Eyalet sistemine zemin hazırlayacağına dair de tepkiler alan Bahçeli’nin bu önerisine AK Parti ilk olumlu sinyal Grup Başkanvekili Naci Bostancı’dan gelmişti. Bostancı, Bahçeli’nin önerisini kıymetli bulduğunu belirtmiş ve “Buna ilişkin çalışmalar yapılabilir” demişti. AK Parti hem de MHP, Büyükşehir Belediye Yasası’nda, “sadece büyükşehirlerde değişiklik öngören” bir düzenleme yapmayı amaçlıyor. İki parti de “Bütünşehir Yasası” kapsamındaki çalışmalarını raftan indirirken, önerileri de masaya yatıracak. Önerinin yasalaşma çalışmaları için TBMM’nin açılması beklenirken, öncelikle üzerinde durulan konunun “aday belirleme süreci” olduğu belirtiliyor.

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ AYRI SEÇİLECEK

Masadaki öneri, belediye meclis üyeliklerinde ise şimdilik mevcut uygulamanın devamını öngörüyor. Buna göre her parti, büyükşehir belediye başkan adayıyla birlikte belediye meclis üyelikleri için de aday belirleyecek. Seçmen, büyükşehir belediye meclis üyelikleri için ayrı oy kullanacak. Belediye meclis üyelikleri için ayrı oy kullanılmasında değişiklik olmamasının nedeni “meclis üyelerinin büyükşehir ve ilçe belediye başkanlıklarını denetleme yetkisini sağlamak” olarak açıklanıyor.

MUHTARLARA SON

Her iki partinin çalışmalarında, büyükşehirlerdeki muhtarlıkların kaldırılması da bekleniyor. İl ve ilçeleri ile köylerde ise muhtarlıkların kalması planlanıyor. Büyükşehirlerde muhtarlığı kaldırma görüşünde vatandaşların artık işlemlerini e-devlet ve ilçe nüfus müdürlükleri aracılığıyla yapmalarının da etkili olduğu belirtildi.



 

Editör: TE Bilisim