Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı ve Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü Ahmet Öztürk, yazılı bir açıklama yaparak, Zonguldak ve çevresinde yaşanan çevre sorunlarını daha artıracak adımlar atanları yalnızca Zonguldak’ın değil, insanlığın da düşmanı olarak ilan edeceklerini söyledi. Başkan Öztürk, yaptığı açıklamada, “Yerel ve ulusal basında birbirinden korkunç haberler yayımlanıyor. Bir grup AKP’linin meclise verdiği bir önerge ile aralarında ÇATES’in de bulunduğu 10 termik santralin baca gazı arıtma tesisi muafiyetini 2021 yılı sonuna kadar uzatılmak istendiği, HEMA’nın Amasra’da kuracağı santrali ithal kömüre dayalı olarak çalıştırmak için bir dizi girişimde bulunduğu haberleri gazetelerde yer alıyor. Daha önce de, sözüm ona hiçbir kirli teknoloji ürünü yatırıma izin verilmeyeceği söylenen Filyos Vadisi’nde, demir-çelik fabrikası kurmak isteyen bir holdingle görüşmeler yapıldığı, holding yetkililerinin alanda incelemelerde bulunduğuna dair haberler de yansımıştı. Bölgede yaşayan insanların hayatını kâbusa çevirmeye yetip de artacak bu girişimlere şiddetle itiraz ediyor, bu akıldışı, insanlık dışı, doğa ve insan düşmanı girişimlerin derhal durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.
“GÖZ YUMAN TÜM KAMU GÖREVLİLERİ BU SUÇA ORTAKTIR”
Öztürk, açıklamasını, “Çok değil bundan birkaç ay önce TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Sayın Baran Bozoğlu, akredite edilmiş bir laboratuvara Zonguldak’ta ölçümler yaptırdıklarını, elde edilen tüm sonuçların kirlilik sınır değerlerin çok üzerinde olduğunu açıklamış, Ç
evre ve Şehircilik Bakanlığının elindeki verilerin de bunu desteklediğini bildirmişti. Sayın Bozoğlu, bu verilere rağmen bölgedeki kirlilik değerleri düşük gösterilerek ÇED raporları hazırlandığını, bakanlığın da elinde aksine veriler olmasına karşın, yanlış rakamlarla hazırlanmış raporları onaylayarak, yeni santrallere izin çıkardığını da bildirmiş, halka karşı açıkça suç işleyen yetkililer hakkında yasal işlem yapılmasını istemişti. Aradan geçen zaman diliminde, bizlerin de bu doğrultudaki ısrarlı çağrılarına karşın, hiçbir yetkili hakkında en küçük bir işlem yapılmadığı gibi, elektrik üretimi aynı koşullarda sürdürülmeye devam etti. Şunu açıklıkla söylüyorum ki, insan ve doğa düşmanı üretime göz yumarak Zonguldak insanın sağlıklı yaşam hakkını içe sayan tüm yetkililer bu suça ortaktır, hukuki sorumlulukları bulunmaktadır” diyerek sürdürdü.
“ZONGULDAK’A KARŞI AÇIK BİR SALDIRIDIR”
Yaşanan gelişmelere de değin Öztürk, açıklamasında, “Bunlar yetmezmiş gibi şimdi de çıkarılmak istenen bir yasa ile aralarında ÇATES’in de bulunduğu yıllar önce özelleştirilen 10 termik santrale, baca gazı arıtma tesisi (desülfürizasyon ünitesi) kurmadan verilen çalışma izni, 2021 yılı sonuna kadar uzatılmak isteniyor. Müflis bir tüccar gibi davranan hükümetin elindeki santralleri muhtemelen daha cazip hale getirip, hızlı bir şekilde satabilmek için satış sözleşmesine koyduğu ve ardından da birkaç kez uzattığı muafiyetin yeniden uzatılmasına çalışılması, Zonguldak halkına ‘ölümlerden ölüm beğen’ demekle eş değerdir. Zonguldak’a karşı açık bir saldırı olan bu girişim, aynı zamanda insanlığa karşı da işlenmiş suçtur. ÇATES dahil hiçbir şirketin, 2019 Haziran’ında devreye almak zorunda olduğu arıtma tesisi için hiçbir çalışma yapmadığı göz önüne alınırsa, bu muafiyetin şirketlerin isteğiyle yapıldığı, önergeyi veren AKP milletvekillerinin şirketlerin memuru gibi davrandığı çok kolay şekilde anlaşılacaktır” şeklinde ifadelere de yer verdi.
“AKP ZONGULDAK MİLLETVEKİLLERİ YASAYA KARŞI ÇIKMALIDIR”
Öztürk açıklamasını, “Gelişmeleri yakından izleyerek her aşamasında halkımızı bilgilendirecek, erişebildiğimiz her bilgiyi kamuoyuyla paylaşmayı sürdüreceğiz. Buradan başta Zonguldak Barosu olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerini, muhalefet partilerini göreve davet ediyoruz. Zonguldak halkının yaşam hakkıyla doğrudan ilgili konularda lütfen daha fazla duyarlılık sergileyin. Bu konuda ihmali olan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreçlerin işletilmesi için girişimlerde bulunup, takipçisi olun. Her geçen gün ekolojik sorunları daha büyüyen Zonguldak insanı da üzerine kuşandığı duyarsızlıktan bir an önce kurtulmalı, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı için harekete geçmelidir. AKP Zonguldak milletvekillerini de uyarıyoruz. Bu yasanın meclisten geçmesi için vereceğiniz en küçük desteği kamuoyuna duyuracak, katkısı olan herkesi yalnızca Zonguldak değil insanlık düşmanı ilan edeceğiz” diyerek tamamladı.
Editör: TE Bilisim