ÖZEL İÇERİK
Türkiye Taşkömürü Kurumuna alınacak 700 asil için kuralar çekildi. Peki kuradan çıkan adaylar sağlık muayenesinde neyle karşılaşacak? Hangi testlere tabi tutulacak? Hangi hastalığı olanlar başvuramaz? İşte tüm detaylarıyla o muayene süreci:
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, Elmas TV’den Aytaç Öztürk’e TTK’ya, adayların tabi olacağı muayeneyi tüm detaylarıyla anlattı. Ertuğrul Güner, normal sağlık kurulu raporlarından farklı olduğunu, işe girecek kişinin kilosunun çok düşük ya da çok yüksek olmaması ve gözde yapısal bozukluğun olmaması gerektiğini belirterek şunları dedi; Yapı bozukluğu olmamalı ‘’Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa oluşturduğu bir yönetmeliğe bağlıdır. Normal sağlık kurulu raporlarından biraz farklıdır. Biraz daha detaylı inceleme gerektiriyor. Bir takım işçilerin iş gruplarına göre değişiklikler gerekiyor. Bazı hastalıklarda pano ayak işçisi olamıyor ama yer üstünde başka bir branşta işçilik yapabiliyor.
KİLO DÜŞÜK YA DA YÜKSEK OLMAMALI
Kilo çok önemlidir. Kişinin kilosunun çok düşük ya da çok yüksek olmaması gerekiyor. Kitle endeksinin belirli aralıklarda olması gerekiyor.
GÖZ MUAYENESİ KRİTİK
Gözde yapısal bir bozukluk olmaması gerekiyor. Kulakta kısmi kayıp sorun değil Kulakta belli oranda işitme kaybına müsaade ediyor. Kulağın yapısal bozukluğunun olmaması gerekiyor.
AKCİĞER SOLUNUMA BAKILACAK
Önemli parametrelerden biri de akciğer fonksiyon kapasitesi solunumun rahat olması gerekiyor. Burada bizim için akciğer filminin normal olması gerekiyor.
KALP SAĞLIKLI OLMALI KALBİNİN SAĞLAM OLMASI GEREKİYOR
Kalp kapakçıklarında belli derecedeler de bozukluk olmaması ve kalp damarlarında tıkanıklık olmaması gerekiyor. Yüksek tansiyona dikkat Yüksek tansiyon olmaması lazım: Kalp ve akciğer yönünden tamamen sağlam olması gerekiyor. Yine özellikle ellerde ve ayaklar da  eksikliklerin olmaması lazım.
FITIK ENGEL DEĞİL
En çok hastaların merak ettiği Apandis ameliyatları, fıtık ameliyatları engel olmuyor. Psikolojik yönden ve zeka yönünden sağlam olması gerekiyor. Nörolojik yönden yani beyin hastalığının olmaması gerekiyor. Heyette yaklaşık 13 branşı arkadaşlarımız gezecekler. Bu yönetmelikte bulunan maddelerin uygun olup olmadıkları değerlendirilecek’’ dedi.
Editör: TE Bilisim