3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 263 maden şehidi facianın 27. yıldönümünde törenle anıldı.

Zonguldak Demokrasi Platformu tarafından Maden şehitleri anıtında düzenlenen törene CHP Zonguldak Belediye Başkan adayı Şenol Şanal, CHP İl Başkanı Hakkı Güney, sivil toplum örgüt temsilcileri ve maden işçileri katıldı. Baştarla’ da Zonguldak Havzası Maden Şehitler Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan törende konuşan Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin her gün artan iş kazaları nedeniyle 3 Mart’ı ‘İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’ olarak belirlediğini söyledi.

Türkiye’nin, iş kazalarında yeterli önlemlerin alınmadığı için Avrupa’da 1’inci sırada olduğunu ifade eden Kaymakçı şöyle konuştu:

“Ülkemizde her yıl yaklaşık bin 500 işçi hayatını kaybetmektedir. Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde 98’i, meslek hastalıklarının ise yüzde 100’ü önlenebilirken, gerekli önlemler alınmadığı için maalesef her yıl birçok insan hayatını kaybetmektedir. Bizler, her 3Mart’ta olduğu gibi buy gün de iş cinayetleri ile mücadele etmek için sesimizi yükseltiyoruz. Ölüm, yaralanma ve sakat kalma; esnek güvencesiz çalışma hiçbir emekçinin kaderi değildir. İnsan onuruna yakışır, güvenli ve güvenceli çalışma hakkımız için sesimizi yükseltiyoruz”dedi.

Editör: TE Bilisim