Makine Mühendisleri Odası Başkanı Birhan Şahin, CHP Zonguldak Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet İzzet Türkçelik, Elmas TV'nin tadilatı gündemde olan ve tartışmalara neden olan Fevkani Köprüsüyle ilgili canlı yayınına katılarak görüş ve düşüncelerini paylaştılar...

 

 

 

"DÜN ‘KÖPRÜYÜ YIKACAĞIZ' DİYENLER BİR ANDA ESNAFIN SAHİBİ OLDULAR"

Türkçelik, Fevkani köprü altı esnafının ödediği ecremisil bedellerini içeren gündem maddesiyle ilgili şunları söyledi; "Son derece sevimsiz, olmaması gereken, özrü affı olmayan bir küfür. Bu arkadaşlarımız bu konuda eğitimli olmaları gerekli. Konuşurken tarzlarını, seviyelerini özellikle ayarlamaları gerekli. Bu kelimeler ağızdan çıktığı zaman geri dönüşü olmuyor. Onun için dikkat etmek gerekli. Oradaki seviyenin düşüklüğü maalesef Adalet ve Kalkınma Partililerin konuşma tarzı ve tutumu, gereksiz yere başkalarının  avukatlığı yapması ve mikserlik yapmasından da kaynaklanıyor. Hiç gerek yoktu. Mevlüde Hanım kendi hakkını koruyamayacak bir kadın değil ki. Son derece güzel konuşan, hakkını arayabilen bir insan. Kaldı ki ben kötü bir şey de söylemedim orada. ‘Sizin kadar teknik konularda bilgim yok' dedim. Azarlama durumu yok. Ama maalesef bazı gazeteci arkadaşlar ‘Azarladı' diye yazmış. Abdullah Karagüzel de çıkmış; vay efendim ‘Bu şekilde ters konuşamazsın, alay eder gibi' dedi. Mevlüde Hanım'ın kendi iradesi yok mu? O diyor ki; ‘Fevkani Köprü altı esnafı soyunmadan yapılabilir' diyor. Hayır, teknik elemanlar diyor ki; bu sorumluluğu biz alacaksak bu soyunmak zorunda. Aksi takdirde bu sorumluluğu almayız diyorlar. Meclise gelen evrak boşaltılmayla ilgili bir evrak değil. Buranın boşaltılması belediye başkanlığının yetkisinde. Bizim yetkimize ihtiyacı yok. Esnaftan alınan ecremisil gelirleri var, bu gelirlerin sadece bütçeden düşeceği için bu bütçeye meclis kara veriyor. Ecremisillerin sonlandırılması için meclise geldi. Belediye başkanının bu konuda yetkisi yok. Biz sadece kiraların, tekrar binalar yapılıp geri dönünceye kadar ki süreçte boşuna kira ödemesinler diye o kısmı iptal etmek istedik. Bu mecliste gündeme geldi ama maalesef yanlış anlaşıldı. Birleri bu işi provoke etti, esnafı ‘Siz buradan çıkarsanız, bir daha sizi buraya almayacaklar' diye yalan beyanlarla dolduruşa getirdiler. Esnafı kandırıyorlar. Hiç alakası olmayan bir gündem maddesini özellikle diğer siyasi partiler bunu kullanmak istediler. Dün ‘Köprüyü yıkacağız' diyenler bir anda esnafın sahibi oldular. Bunları esnaf yerine koymuyordu bunları ne oldu?"

"SU MESELESİ BÜTÇE YAPARKEN TEKRAR GÜNDEME GELECEK"

İskansız binalarda ki su fiyatlarını içeren tartışma yaratan gündem maddesi ile eleştirileri yanıtlayan Türkçelik, şöyle konuştu; "Dün katı atıkla ilgili pankartları çıkartan arkadaşlar ‘bugün katı atıkla ilgili indirim yapalım da esnafımız rahatlasın' dedik. AKP ile MHP bunu çok gördü. İndirim yaptırtmadılar. Neymiş efendim tamamında yapalım. Kasım ayında yapılacak bütçe ile ilgili tasarıda fiyatların yansıması Şubat Ayını bulacak. Şubat ayında da bu esnafın üç aylık sıkıntısını alalım istedik. İş sıkıntıya geldi mi, hemen herkes taşın altından elini çekiyor, bir kenara kaçıyor. Benim anlamadığım şu; indirim yapmak istiyoruz hayır diyorlar, siz yükselttiniz diyorlar çare arıyoruz diyoruz. Buna da gelmiyorlar. Ben bu AKP ile MHP'nin politikalarından anlamadım. Dün ‘Esnafı soyuyorsunuz' diye pankart açtılar. Bugün de esnafın yararına olan karara ret verdiler. Aynı şey suyla da ilgili; birkaç ay önce suda indirim yapıldı. O zaman da o ibareler içinde onların yasal olmayan dediği ibareler vardı. Sorun bu değil. Biz müteahhidin yani şantiyenin kullandığı su parası düşürülmesin ama bunun yanında çok net söylüyorum; iş bitirim belgesini almış, binada belediye ve yapı denetim tarafından belgeleri alınmış ama iskan sürecini yaşayan daireler le ilgili de bir düzenleme yapalım dedik. Bu düzenlemeyi müteahhitlere değil, mağdur olmuş insanlarımızı da iskanlarını alana kadar ki kısımda, inşaat suyundan ödeme yapmasınlar kolaylık yapalım fırsatını verelim dedik. Bu maddeyi de sulandırdılar. Müteahhitlere kıyak yapılıyormuş. Bizim Ekim Ayının Gurup Toplantısında görüştük bu su meselesini meclise getirmedik.  Bu konu kapanmaz da bir daha meclise de gelmez. Bütçe yaparken bu konu tekrar CHP Gurubu tarafından gündeme getirilir. Mağdur olan vatandaşlarımız da rahatlattırılır. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Vatandaşın lehine olan kararın on defa arkasında oluruz."

Editör: TE Bilisim