TBMM'de iki Zonguldak Milletvekilinin hastane kavgası ve argoya varan sözler dikkat çekti.

Hükümetin Zonguldak'ta tamamlayamadığı yollarlar ilgili eleştiri getiren CHP'li Şerafettin Turpcu, Ak Partili Faruk Çaturoğlu'nun Turpcu'ya ait şirket tarafından bitirilemeyen ve sürecin uzamasına neden olan hastane hatırlatması ile başka bir boyuta taşındı. Karşılıklı kürsü konuşmaları şeklinde geçen tartışma sırasında Turpcu'nun ekonomik sıkıntı çektiklerini ancak inşaatın fesih değil ilgili bakanlık tarafından proje kesif artışı sonrasında tasfiye yoluna gidildiğini için devam etmediğini söylemesi dikkat çekti. Çaturoğlu'nun hızını alamayarak tasfiye yoluna gidilmesi nedeniyle ilgili kurumları suçlaması üzerine Turpcu, Sağlık Bakanlığı ve TOKİ'nin CHP'de değil Ak Parti iktidarında olduğunu hatırlattı. Çaturoğlu'nun Sağlık Bakanlığı ve TOKİ'yi hedef alan ima dolu sözleri Ak Parti içinde de rahatsızlık yarattı
Hastane tartışmaları ilk olarak 2006 yılında gündeme geldi. Zonguldak'a gelen dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ yapılan inceleme ve taleplerin ardından hastane konusunda; "yer bulun hemen yapalım" dedi. Ancak yer bulmak kolay olmadı. Sonunda Atatürk Devlet Hastanesi'nin bitişiğinde bulunan poliklinik binasının ve lojmanların yıkılarak buraya yapılması uygun görüldü. Birinci bloktan sonra mevcut hastanenin de yıkılarak ilk etapta 400 hedeflenen yatak kapasitesinin arttırılması hedefleniyordu.
Yapılan ihaleyi o dönem henüz Milletvekili olmayan Şerafettin Turpcu'nun firması kazandı. İnşaat başladı ve her şey yolunda gidiyordu. Aynı anda Bülent Ecevit Üniversitesi'nde Kanser Araştırma Hastanesi, yüzme havuzu ve geçtiğimiz hafta açılışı yapılan Mühendislik Fakültesi inşaatı ile birlikte Emlak Konut Genel Müdürlüğü inşaatı, 325 yataklı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi İnşaatı ve TOKİ'nin Tekirdağ'daki projesinde tamamlama işlerini yapan firma ekonomik sıkıntıya girdi. Kamuoyunda yaşanan tartışmalara karşın Turyapı Emlak Konut Genel Müdürlüğü inşaatı başta olmak üzere tüm projelerini teslim ederken 400 yataklı hastanenin yarım kalmasıyla ilgili tartışmalar ve söylentilerin sonu gelmedi.
Hastane inşaatının başladığı günlerde en çok şikayet edilenlerden biri zemin tartışmaları ve otopark bulunmamasıydı. Sağlık Bakanlığı'nın proje üzerinde yaptığı revizyon TOKİ Başkanlığına ulaştırılarak ilave keşif yapılması istendi. Yapılan ek projelerle birlikte ilave keşif bedeli yasal sınır olan toplam keşif bedelinin yüzde 10'unun çok üzerindeydi. Yüzde 23'lük ilave kesif bedelinin ardından Sağlık Bakanlığı ihaleyi tasfiye yoluna gitti. Bu durumda işin yapılan kısmının kalması varsa firmanın alacaklarının ödenmesi ve teminat bedelinin iadesi gerekiyordu. Fesihden dolayı değil tasfiye yoluna gidildiği için tamamlanmayan hastane konusunda her iki milletvekilinin yaşadığı tartışmanın ardından Zonguldaklılar bir kez daha yeni hastanenin ne zaman yapılacağını merak ediyor.

Editör: TE Bilisim