Karabük'ün Yenice ilçesinde doğal oluşumlar arasından son derece zengin olan Şeker Kanyonu'na HES yapımı için yürütülen çalışmalara tepki büyüyor. Kanyonun bir dünya mirası olduğunu ve mutlaka korunması gerektiğini dile getiren çevreciler yapılacak HES'e tepkilerini göstermek üzere Yenice'ye gidiyor. Zonguldak, Karabük ve Bartın'dan hareket edecek olan çevreciler, 25 Şubat Pazar günü, saat 12.00'de HES'e karşı mücadele eden Yenice Platformu üyeleriyle buluşacak. Daha sonra Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı'yı da ziyaret edecek olan çevreciler, bu görüşmenin ardından kanyonda kısa bir gezi yapacak.

EŞSİZ BİR EKOSİSTEM

Şeker Kanyonu bölgemizin, cennet köşelerinden birini oluşturuyor. Devamıyla birlikte 12 km uzunluğundaki kanyonun yüksek doğal duvarları bazı yerlerine ulaşımı engellediği için el değmemiş şekilde kalmasını sağlıyor. İçinden geçen derenin etkisiyle alanın yıl boyu nemli olarak kalması alandaki biyoçeşitliliği artırıyor. Yaprak döken ağaçlar nedeniyle de kalın bir döküntüye sahip olan kanyon bu nedenlerle eşsiz bir ekosistem oluşturuyor.

KORUNACAK 100 SICAK BÖLGE ARASINDA

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), 1999 yılında, Avrupa'nın biyolojik çeşitlilik açısından en değerli ve en acil olarak korunması gereken 100 ormanı arasında Yenice ormanlarını da sayıyor. Ormanlarda çok çeşitli hayvan doğal ortamlarında yaşama imkânı buluyor. El değmemiş alan içinde rastlanan hayvanlar arasında geyik, karaca, yaban domuzu, ayı, tilki, yaban kedisi, vaşak, porsuk, kurt, çakal, su samuru, tavşan, sincap, çulluk, tahtalı güvercin, guguk kuşu, puhu kuşu, alakarga, kuzgun, dağ horozu, kirpi, küçük atmaca, gri doğan ile birçok kuş ve böcek türü bulunmaktadır.

Editör: TE Bilisim