Geçtiğimiz günlerde Karabük Valisi Fuat Gürel’in başkanlığında, eski TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi Mehmet Ali Şahin, Karabük Milletvekilleri Cumhur Ünal, Niyazi Güneş ve Dr. Hüseyin Avni Aksoy, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Mescier, Karabük Haddeciler  Derneği Başkanı Pehlivan Baylan ve Karabük’teki sanayiciler ile iş adamlarının katıldığı gizemli bir  toplantı yapıldı. Gizemli sözcüğünü özellikle vurguluyoruz, hatta başlıkta   da kullandık. Gizemi şuradan geliyor, toplantı aslında basına tamamen kapalı ve gizli yapılacakken, TBMM Eski Başkanı Mehmet Ali Şahin’in de toplantıya katılması nedeni ile sadece Valinin ve Sayın Şahin’in açılış konuşmaları basına açık  yapıldı. Her ne hikmetse, tam sıra CHP Karabük Milletvekili Dr. Hüseyin Avni Aksoy’a gelince, “Basın dışarı” denildi. Orada, Hüseyin Avni Aksoy’un da, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin de, Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan’ın da ne konuştukları kulaktan dolma bilgilerle kamuoyuna yansıdı.

FİLYOS; ZONGULDAK, KARABÜK VE BARTIN’IN ORTAK DEĞERİ, ÜLKEMİZİN YAKIN GELECEKTE PARLAYAN YILDIZIDIR…

Karabük ‘te gizemli Filyos toplantısının organizasyonunu yapıp, basına gizleyenlere yanındaki memurları, ya da birileri “Efendim Karabük, Zonguldak ve Bartın basını Filyos konusunda hem çok hassastır. Hem de, çok az bilgisi olanın bile bu bölgelere yeni gelmiş bürokratlardan daha çok daha bilgilidir” diye bilgilendirseler çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Ayrıca, Filyos Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı  bir belde olmasına rağmen, Zonguldak  ve Bartınlı hemşehrilerimiz Karabük’ün Filyos ile ilgilenmesinden asla rahatsızlık duymazlar ama, gece yarıları basına kapalı gizemli toplantılar yapılırsa elbette Zonguldak basınındaki çok değerli meslektaşlarımız, “Karabük’teki bu gizemli toplantı nenin nesidir” diye merak ederler. İşte, bu yüzden son günlerde Zonguldak basınında, Zonguldak milletvekilleri ve STK Başkanları Karabük ‘teki bu toplantı ile ilgili haklı olarak hem görüş beyan ediyorlar, hem de tepki gösteriyorlar. Bu bölgeden siyaset yapan  bir çok deneyimli siyasetçi, deneyimli STK Başkanı ve deneyimli gazeteci Zonguldak, Karabük ve Bartın’ı bir birinden ayırmazlar. Birlik,  bütünlük içinde görürler. Ama, geçtiğimiz günlerde Karabük’te yapılan bu gizemli toplantı gibi bir iki toplantı daha olur, Zonguldak ve Bartın’ın dışında,  Filyos ile ilgili bir takım tartışmalar sadece Karabük’te yapılırsa, gelecekte Karabük için hiç de hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu bölgede, rahmetli Özal’ın daha henüz Anavatan Partisi’ni bile kurmadan gazeteciliğe başlamış, Özal’lı, Mesut Yılmaz’lı, Tansu Çiller’li, Bülent Ecevit’li, Süleyman Demirel’li yılları özümseyerek yaşamış bir gazeteci olarak, acemice yapılan bu ve benzeri hareketlerin Karabük’e, Zonguldak ve Bartın nezdinde itibar kaybettireceğine, ZONGULDAK-KARABÜK-BARTIN bütünlüğüne zarar verebileceğine dikkat çekmek istiyoruz. Bu nedenle, Zonguldak medyası ile Zonguldak’taki siyasetçi ve STK temsilcilerinin Karabük’teki bu gizemli toplantıya gösterdikleri tepkileri haklı buluyoruz.

GELELİM TOSYALI MESELESİNE…

Filyos Limanı ve bu limanın tamamlanmasının ardından, orada oluşacak Filyos Endüstri Sanayi Bölgesi en az çeyrek asırdır hatta daha uzun zamandan bu yana bu coğrafyanın hep gündeminde olmuştur. Zonguldak, Karabük ve Bartın’da yıllardan bu yana Filyos hayali hep diri tutulmuştur. Özallı yıllarda rahmetli Veysel Atasoy, Demirel ve Çiller’li yıllarda Ömer Barutçu ilerleyen zamanlarda da Zonguldak, Karabük ve Bartın’ın siyasetçisi, sanayicileri gazetecisi, STK yöneticileri ve topyekün yöre halkı bu hayali hep diri tutmuşlardır.

Şimdiler de Filyos limanı yapılıyor, yüzde 80 dolayında tamamlandığı belirtiliyor. Filyos sadece bir  liman değil,  başlı başına dev bir proje. Endüstri sanayi bölgesi olacak, hatta ne gibi endüstri ürünlerinin üretilebileceğinin bile listesi yayınlandı.  Endüstri Bölgesi ile ilgili de Tosyalı Holding, aylar öncesinden görevlendirildi.  Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, yerel seçimler öncesi Zonguldak’a geldi, Vali,  milletvekilleri, sanayiciler,  işadamları, STK temsilcilerinin katıldığı toplantıda konu hakkında bilgiler verdi. Konuşması sırasında salondakiler sık sık kendisini alkışlardılar. Karabük’teki gizemli toplantıda, Fuat Tosyalı ismi sanki ilk kez duyulmuş gibi bir gizem estirildi. Karabük ve Zonguldak Valileri ile yine Zonguldak ve Karabük’ten bazı bürokratların, yetkililerin Karabük toplantısından  birkaç gün önce İskenderun’da Tosyalı Holding’te incelemeler yaptığı da biliniyor.

Şimdi Karabük’te deniliyor ki,  “Bu Fuat Tosyalı bir zamanlar İstanbul’da Perşembe pazarın da komisyonla demir satardı.” O zaman Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan için, bir zamanlar İETT’de memurdu ya da Karabük’ten büyümüş ülke genelinde Demir Çelik sektöründe dev haline gelmiş, Yolbulan’lar Karabük’e geldiğinde pastırma, helva vs. sattırdı mı diyeceğiz. On yıllar önce, insanlar çeşitli işler yapabilmiş olurlar, süreç içinde büyüyüp Holding seviyesine geldiyse küçümsemeye hakkımız yok.

Biz sadece yıllardır duyarız, kendisi ile bir tanışıklığımız yok.  Bazı üst düzey ortak dostlarımız var.  Fuat Tosyalı’nın başarılı bir iş adamı olduğu, yurt içindeki dev yatırımlarının yanı sıra, yurt dışında da çok büyük yatırımları olduğunu belirtiyorlar. Bu devirde bir yatırımcıyı karalamanın, ürkütmenin ne kadar tehlikeli olduğu bilinir. Tıpkı ülkeler gibi bölgeler de yatırımcı beklerler.  İllerde kurulan organize sanayi bölgeleri,  ülke genelinden hatta yurt dışından yatırımcı gelsin diye tanıtımlar yaparlar.

Burada üzerinde durulması gereken en önemli konu, bölge sanayicileri ile, bölgenin siyasetçileri ve STK’ları ile istişare yapılmadan bir Holdinge görev verilmiş olmasıdır. Çaycuma Belediye Başkanı Sayın Bülent Kantarcı’nın da üzerinde durduğu konu budur. Filyos’un Çaycuma ilçesine bağlı bir belde olduğu da dikkate alınırsa, burada öncelikli olarak Filyos,  Çaycuma, Zonguldak ve Karabük ile Bartın kamuoyu bilgilendirilirse çok daha iyi olur diye düşünüyoruz.  Yoksa bugün, Karabük’te yarın, bir başka yerde yapılacak gizemli toplantılar bölgede çatlak seslerin oluşmasına neden olur ki, bundan da bölgemiz zarar görür. On yılların hayali, Filyos öncelikle bölgenin ortak değeridir, bu ortak değere sahip çıkmak bölgede yaşayanlar olarak hepimizin görevidir.

Mehmet Çetinkaya yazdı...

Editör: TE Bilisim