İş Kur İl Müdürü Gönül Demirsu, Kadınlara yönelik istihdam çalışmalarını değerlendirdi.

"İŞSİZLİKTEN EN ÇOK KADINLARIMIZ ETKİLENMEKTEDİR"

Demirsu, "İşsizlik, hem dünyamızın hem de ülkemizin önemli ekonomik ve sosyal sorunlarından biridir. İşsizliğin neden olduğu sosyal ve ekonomik sorunlardan en çok özel politika gerektiren grupların içinde yer alan kadınlarımız etkilenmektedir.

Türkiye İş Kurumu olarak her yıl aktif işgücü̈ programları kapsamında düzenlenen; mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitimleri ve toplum yararına programlar ile kadınlarımıza işgücü piyasasının gelişen ihtiyaçları doğrultusunda mesleki eğitimler verilerek istihdam edilebilirlikleri artırılmaktadır.

"ZONGULDAK İŞ PİYASASINDA KADINLARDAN ÇOK ERKEKLERE İŞ YERLERİ VAR"

İl Müdürlüğümüz verilerine bakıldığında 2016 yılı sonu itibariyle Kuruma iş aramak üzere kayıt yaptıran 23.905 kişiden 12.543 ‘ü kadındır. Kuruma kayıtlı işsizlerin yaklaşık %52 ‘sini kadınlar oluşturmaktadır. Bu veriye bakıldığında işsizliğin yoğun olduğu grupların başında genç işsizlerden sonra kadın işsizler gelmektedir. Kurumun Ülke geneli verilerine bakıldığında il verileri ile benzerlik göstermektedir.
İlimizde kadın istihdamının az olmasının en büyük nedenlerini kadınlar arasında mesleksizlik ve Zonguldak iş gücü piyasasının kadınlardan çok erkeklere yönelik sektörlerde işyerlerinin bulunması olarak sıralayabiliriz.
Yine evlerde yapılan işler kapsamında (çocuk bakıcılığı, gündelik temizlik işleri, hasta ve yaşlı bakımı vb. işler) ve tarımdan olan işlerde kadınların kayıt dışı istihdam edilmesi kadınların iş gücüne katılımının resmi verilere yansımamasına sebep olmaktadır.
Kurumumuzca, işverenlerin verdiği iş ilanlarında mesleğe yönelik özel durumlar olmadığı sürece cinsiyet ayrımcılığına izin verilmeyerek ilanlara kadın-erkek herkesin müracaat etmesi sağlanmaktadır. İşverenler ilan verme aşamasında konu hakkında uyarılmakta, mümkün oldukça ilanlarda cinsiyet ayrımcılığına müsaade edilmemektedir.

"YENİ İŞ YERLERİNİN AÇILMASI KADINLARIN İSTİHDAMINA OLANAK SAĞLAYACAKTIR"

İl Müdürlüğümüzün 2016 yılı işe yerleştirme verilerine bakıldığında 2.889 işe yerleştirmenin 1.055 ‘ini kadınlar oluşturmaktadır. Kurum tarafından işe yerleştirilenlerin %37 ‘si kadındır. Zonguldak iş gücü piyasası gibi emek yoğun ve erkek istihdamı ağırlıklı olan bir iş gücü piyasasında bu oran Ülke geneli verilere bakıldığında iyi bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın işsiz sayısına bakıldığında bu rakamlar yeterli görülmemekle birlikte kadınlar arasında mesleksizlik sorununun çözülmesi ve kadınların daha çok istihdamına olanak sağlanacak işletmelerin kurulması kadın istihdamını arttıracaktır" dedi.

Editör: TE Bilisim