Kdz. Ereğli'de İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi olan Recep Kahya ve Gazileri anma ve kazanılan zaferi kutlama töreni düzenlendi.

Gazi Alemdar Gemisi'nde düzenlenen anma programında AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, günün önemine ilişkin olarak bir konuşma yaptı.

Çaturoğlu konuşmasında; "Gazi Alemdar'a İstiklal Madalyası verilmesi noktasında kanun teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduk. Takipçisi de olacağız. Burada bir açmazımız var. Bugüne kadar sadece şahıslara ve şehirlere verilmiş bu madalya. Biz ise bir gemiye talep ediyoruz. Bu sıkıntıyı da aşıp gemiye İstiklal Madalyası'nı almak istiyoruz" dedi.
Çaturoğlu konuşmasının ardından Alemdar Gemisi süvarilerinden Mustafa Nail Ercivelek'in torunlarına, Elif Sungur ve ailesine hediyeler takdim etti.

 

RECEP KAHYA KİMDİR? 

Şehit Serdümen Er Recep Kahya 1 Temmuz 1873 tarihinde Rize Çayırlı Pekmezci köyünde doğmuştur. Recep Kahya, Arnavutoğulları eşrafından Mahmut ve Fatma'nın yedi oğlundan biridir. 1. Dünya savaşında İngilizlere esir düşmüştür. 1921 yılında esaretten dönüp İstanbul'a dönerek hemşerileriyle buluşmuştur. Eski arkadaşlarından çarkçı Osman Efendi ile Alemdar'da çalışmaya başlamış, Alemdar'ın milli mücadeleye katılmasında etkili olmuştur. 9 Şubat 1921 yılında Fransızların açtığı ateş sonucu kalbinden yaralanmış ve karaya çıkartıldığında kan kaybından hayatını kaybetmiştir.

 

Editör: TE Bilisim