Zonguldak'ın Gökçebey ilçesi ile Karabük'ün Yenice ilçesi arasında bulunan Şeker Kanyonu üzerine Hidroelektrik Santral (HES) kurulması yeniden gündemde.

İlk olarak 2010 yılında ilçede gündeme gelen ve büyük tepkilere neden olan HES projesinin yıllar sonra yeniden gündeme gelmesi ve hatta tüm kurumlardan alınan onay yazısıyla birlikte İl Genel Meclisi tarafından yapılan oylama ile 12 evet, 3 hayır oyu ile kabul gördü.

2013 yılında ise Vali İzzettin Küçük döneminde Kanyonu üzerine HES kurulması yeniden gündeme gelmiş, hatta Aralık 2013'te İl Genel Meclisi toplantısına katılan Küçük, "Tesisin oraya zarar vermesinden daha çok güzellik katacağını gördüm. Ben beğendim. Bunu bugün siz meclis üyesi arkadaşlarla paylaşalım istedik." demişti.

"YETKİLİLER GELİR BİZİ EZER, ONDAN SONRA BURAYA HES'İ YAPAR"

Belediye Başkanı Zeki Çaylı, 2014 yılında gündeme gelen HES projesiyle ilgili basına, "Biz Yenice'yi turizm noktasında Şeker Kanyonuyla tanıttık. Burası Yenice'nin olmazsa olmazı. Şunu net bir şekilde söylemek istiyoruz; kanyondaki bu dere üzerine yapılacak HES projesinin yapımını tüm Yenice olarak engellenmesini istiyoruz. Buraya yapılacak HES'e Yenice olarak karşıyız. Buraya HES yapımına karar ve onay verecek olan İl Genel Meclisi üyeleri ve Başkanı, Valimiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, herkes bilsin ki Yenice Şeker Kanyonuyla var. Gerekirse 21 bin 500 Yenice'de ve 20 bin 500 Karabük'te yaşayan Yeniceliler olmak üzere 42 bin Yeniceli buraya doğru dizilir, HES şirketi yetkilileri gelir bizi ezer, ondan sonra buraya HES'i yapar. Bu konuda çok ciddiyiz ve yapılmasını kesinlikle istemiyoruz. Bunu engellemek adına her şeyi yapmaya hazırız" demişti.

KAHVECİ'DEN DESTEK

Dönemin AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci ise Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı'nın Şeker Kanyonuna yapılması planlanan HES'e gösterdiği sert tepkinin yerinde bir tepki olduğunu söyleyerek destek vermişti.

ŞAHİN'DEN DESTEK

 

2016 yılında Yenice'den Ankara'ya Zeki Çaylı başkanlığında giden 20 kişilik heyet, HES projesi konusundaki hassasiyetlerini Milletvekili Mehmet Ali Şahin'e aktarmış, Şahin ise aynı düşüncede olduğunu vurgulayarak, kendisinin de Şeker Kanyonuna HES Projesinin uygulanmasını doğru bulmadığını ve ilgili yerlere de kendi fikrini söylediğini kaydetmişti.

HER PARTİDEN "EVET" OYU

6,5 km olan Şeker Kanyonu, doğa sevenlerin hayran kaldığı bölgelerden biri.  İlk 2 km'sine araçla ulaşılabilinen, geriye kalan son 4,5 km'sinin ise tamamen bakir olduğu doğa güzellikleriyle dolu ve Yenice turizmine büyük katkı sunan bir yer.

AK Parti grubundan 3 ismin hayır oyu verdiği, 2 ismin oylamaya katılmadığı, AK Parti, MHP ve CHP gruplarından toplam 12 ismin ise evet dediği HES projesi için Yenice'den olduğu kadar kent genelinden de ciddi tepkiler gelmeye devam ediyor.

Önümüzdeki süreçte Şeker Kanyonuna kurulması planlanan HES projesi için geçmişte destek veren siyasilerin nasıl bir tutum sergileyeceği ise merak konusu oldu.

Editör: TE Bilisim