Cumhuriyet Halk Partisi il Başkanlığı tarafından İsmet İnönü anıtına Çelenk sunuldu.

Törene, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP il Başkanı Ahmet Altun ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Merkez ilçe Başkanı Fikret Zaman ve yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda partili topluluk katıldı.

Törende Konuşma yapan CHP Zonguldak il Başkanı Ahmet Altun şu ifadeleri kullandı;

"Cumhuriyet Halk PartiÖlümünün 44.yıl dönümünde 2.Cumhurbaşkanımız, Kurtuluş Savaşı Gazisi, Lozan Fatihi, Cumhuriyet Halk Partisinin 2.Başkanı Sayın İsmet İnönü'yü anmak üzere bir araya toplandık.
İsmet İnönü Anadolu bağımsızlık savaşının batı cephesi komutanı, Lozan barış konferansını gerçekleştiren baş delege oluşu ve devlet adamı kimliğiyle sadece Cumhuriyet Halk Partililer için değil Türk milleti içinde önemli bir karakterdir. 1916 yılında Kafkas ordusunda Mustafa Kemal Atatürk'le ilk kez birlikte çalışma imkanı bulan İsmet İnönü, Mustafa Kemal'in güvenini ve yakın dostluğunu kazanmış ve pek çok zorlu mücadele de onunla birlikte her türlü şer odağına karşı savaşmıştır. 15 yıllık Başbakanlığı döneminde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleşen çağdaşlaşma ve aydınlanma hareketinin başarıya ulaşmasını sağlamıştır. Bu gün Mustafa Kemal'e dil uzatmak isteyenler çeşitli çekincelerle bunu başaramadıklarında hedeflerine maalesef İsmet İnönü'yü yerleştirirler. Ancak bilinmelidir ki İsmet İnönü bir dava adamıdır ve onun büyük davası da Türk Milletinin bekası, tam bağımsızlık ve ulusal sınırların korunmasıdır.

LOZAN MİLLİ BİR BAŞARIDIR...

Lozan Barış Konferansını yürüten baş delege olarak seçilmiş olması dahi onun Mustafa Kemal nezdinde ki özel yerini milletine, devletine olan düşkünlüğünü göstermektedir. Bu gün her ne kadar bazı çevreler Lozan'ı tartışmaya açmak isteseler de o günün koşullarında 'Lozan Milli bir başarı ve Misak-ı Milli'nin tüm dünyaya kabul ettirilmiş belgesidir.'

15 yıllık Başbakanlığı döneminde İsmet İnönü, partimizin ambleminde 6 oktan asla taviz vermemiş, aydınlanma ve devrimin devamı için insanüstü çaba sarf etmiştir. Genç demokrasimizin sağlam temeller üzerinde yükselebilmesi için başlatılan eğitim seferberliğine açılan köy enstitüsüyle destek vermiş, Anadolu'nun en ücra köşelerinde kalmış, fakir köy çocuklarının dahi eğitimde fırsat eşitliğinden faydalanmasını sağlamıştır. Fakir köylüyü ekmek sahibi yapmak ve üretime dahil etmek için çıkartılan çiftçiyi topraklandırmaya kanunu İsmet İnönü dönemlerinin önemli kanunlarından biridir. Günümüzde ekim, dikim arazilerinin ranta kurban edilişi ve çiftçinin kaderine terk edilmesi, ithal ettiğimiz tarım ürünleri düşünüldüğünde 1945 yılında çıkartılan bu kanunun ne kadar önemli olduğu sanırım daha iyi anlaşılacaktır.
Milli koruma kanunu ile madenlerimiz koruma altına alınmış ve devletin gelişimi için gerekli hammadde bu madenlerden sağlanarak ulusal gelişime hizmet edilirken madenlerin yabancı sermayenin eline geçişi de engellenmiştir. Mustafa Kemal gibi bir liderle yakın ilişkiler içerisinde olan İsmet İnönü, Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasına sahip çıkmak ve bu mirası yüceltmek için 1946 da ülkeyi çok partili döneme taşımış ve demokrasimizi taçlandırmıştır.
Bu gün İsmet İnönü'ye dil uzatanlar, O'nun o dönemde gerçekleştirdiği yeniliklerin binde birinin dahi gerçekleştiremedikleri gibi var olan milli değerleri de talan etmişlerdir.
İsmet İnönü'nün devlet adamlığı bu günün yöneticilerine ders olarak okutulmalı ve örnek aldırılmalıdır. Türk siyasi tarihimize yön veren İsmet İnönü, sadece Cumhuriyet Halk Partililerin değil, hepimizin ortak değeridir ve tüm milli değerler gibi bizler var oldukça hak ettiği saygıyı görmeye devam edecektir.
Yıldızlı gökler altında ışıklar içinde uyu.
Aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz. Sen bizim için Mustafa Kemal'den sonra bu milletin kaderine yön veren büyük devlet adamı, Kurtuluş savaşı gazisi ve Lozan Fatihisin. Seni unutmadık ve asla unutmayacağız."

Zonguldak Belediye başkanı Muharrem Akdemir İsmet İnönünün 44. ölüm yıldönümünde şunları söyledi;

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı, Lozan Kahramanı, İstiklal Savaşımızın kazanılmasında önemli görevler üstlenen merhum İsmet İnönü, Cumhuriyet'imizle başlatılan değişim ve dönüşümlerin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynamış, kişiliği, kararları, düşünceleri, ilkeli çalışmaları ve hizmetleri ile ulusumuzun büyük sevgisini ve saygısını kazanmıştır.
Ülkenin temellerini atan, köklü tarihimizin gelişmesi ve çağdaş bir ülke olmamız için yılmadan mücadele eden ‘Milli Şef'imizin, çok partili hayata geçişte çok önemli rol oynadığını unutmamalıyız.

''BİZLERE KILAVUZ OLMUŞTUR''

Emperyalist savaşlara, savaş meydanlarında mücadele veren, demokrasi inancını siyaset yaşamıyla kanıtlayan ve ülkemizin çok partili döneme geçiş inancını siyaset yaşamıyla kanıtlayan, zaferle sonuçlanan Kurtuluş Savaşımızın ardından, Lozan Antlaşması'ndan da Türkiye'nin başarı ile çıkmasında, onun onurlu, boyun eğmez dik duruşunun payı büyüktür. Dürüstlük timsali olan İsmet Paşa: ‘Bir ülkede namus sahipleri, en az şer ehli kadar cesur olmadıkça o memleket mutlaka batar' sözünün sahibidir ve bu tarihi değerini kıymetini koruyan cümle, bizlere kılavuz olmuş, bizden sonraki nesile de kılavuz olacaktır.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı, Türkiye Cumhuriyet'inin ikinci cumhurbaşkanı olan ve Türkiye Cumhuriyet'inin bağımsız bir devlet olarak dünya sahnesinde yerini almasını sağlayarak Lozan Antlaşması'nı imzalanmıştır. Başbakanlık'ta yapan demokrasi neferi İsmet İnönü, Lozan görüşmelerinde murahhas heyetin başkanlığını yaptı; yeni devletin bağımsızlığını ve egemenliğini onaylayan, Sevr Antlaşması ve Mondros Mütarekesini geçersiz kılan Lozan Antlaşması'nı imzaladı. İsmet İnönü Atatürk'ün ölümü üzerine 11 Kasım 1938'de Cumhurbaşkanlığı'na seçildi. Etkin siyasal yaşamdan çekildikten bir yıl sonra cumhurbaşkanı seçilebilmesi, büyük ölçüde Cumhuriyet'le özdeşleşmiş olmasıyla ilgiliydi. CHP'nin 26 Aralık 1938'de toplanan I. Olağanüstü Kurultay'ında partinin "değişmez genel Başkan'ı seçildi. Ayrıca kendisine "Milli Şef" sıfatı verildi. İnönü, Türkiye'nin modern bir ülke olarak gelişip güçlenmesinde ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefi doğrultusunda ilerlemesinde değerli katkılar sağlamıştır. Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Kurtuluş Savaşı'na önemli katkılar veren İnönü, Sevr'i geçersiz kılmış ve diplomasi tarihinde müstesna bir yer edinmiştir. İnönü, mirasları ve öğretileriyle bugün bile adından saygıyla bahsedilen bir lider olarak başarılı bir devlet adamıdır. Türk siyasal yaşamının bugün geldiği noktada yadsınamaz emek ve katkıları olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve gelişmesinde önemli roller üstlenen İsmet İnönü, ulusumuza verdiği üstün hizmetleri ile her zaman şükranla anılacaktır.
Cumhuriyet'imizin kuruluşunda yer alan ve çok zor şartlar altında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ülkenin ilk temel taşlarını atan, Türkiye Cumhuriyet'inin kurulması ve gelişmesinde önemli roller üstlenen ve Türkiye Cumhuriyet'inin bağımsız bir devlet olarak var olması için hayatını adayan İsmet İnönü'yü sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum."

 

Editör: TE Bilisim