Eğitim-Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol "Çaycuma Pehlivanlar Mahallesi'nin öncelikli okul ihtiyacı imam hatip ortaokulu değil, ilkokul ve anaokuludur" şeklinde konuşarak Çaycuma'da yapımına başlanan imam hatip lisesi için bir takım açıklamalarda bulundu.

Akyol açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Çaycuma Pehlivanlar Mahallesi'nde bulunan ve prefabrik binada eğitim, öğretime devam eden Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bahçesindeki 9510 m2'lik bir alana imam hatip ortaokulunun yapımına başlanmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı, diğer devlet okullarına ihtiyacı kadar ödenek ayırmayıp, eğitimin finansmanı için elini velilerin cebinden çıkarmazken, imam hatip okulları söz konusu olunca bütün parasal kaynaklar ve diğer imkanlar seferber edilmektedir. Yıllardır siyasal istismar konusu olan imam hatip okulları her açıdan desteklenerek, tüm masrafları devlet tarafından karşılanarak, özellikle yoksul ailelerin çocuklarını bu okullara göndermeleri yönünde çalışmalar yapılmaktadır. 

Siyasi iktidar kamu okulları arasında siyasi tercihleri üzerinden resmen ayrımcılık yapmaktadır. Çaycuma'da birçok okulun fiziki donanım ve altyapı sorunları vardır. Örneğin 7 Kasım 2016 Salı günü ısıtma sistemi oldukça eski olan Pehlivanlar Mahallesi'nde bulunan Çaycuma Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi'nde kalorifer kazanının patlaması sonucu okul hizmetlisi Selahattin Köse yaşamını yitirmiştir. Yine bahçesinde imam hatip ortaokulu yapımına başlanan Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri yıllardır prefabrik binada eğitim öğretime devam etmektedir. Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi için sağlıklı ve daha kullanışlı yeni bir bina yapmak yerine bahçesine imam hatip ortaokulu yapmak okullar arasında ayrımcılık yapıldığına bir örnektir.

Eğitim Sen olarak 7 Aralık 2016 tarihinde yaptığımız ve bugün de güncelliğini koruyan basın açıklamasında şunları belirtmiştik.  

"Pehlivanlar Mahallesi'nin öncelikli okul ihtiyacı imam-hatip değil, ilkokul ve anaokuludur.

Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü, Çaycuma Pehlivanlar Mahallesi'nde imam hatip ortaokulu yapmak istemektedir. 

Çaycuma Pehlivanlar Mahallesi'nde acil ihtiyaç imam hatip ortaokulu değildir. Nüfusu her geçen gün artan Pehlivanlar Mahallesi'nin öncelikli okul ihtiyaçları şunlardır: 

1-) Çok acil olarak yeni bir ilkokul binasına ihtiyaç vardır. Pehlivanlar Mahallesi sınırları içinde bulunan Atatürk İlkokulunda sınıf mevcutları 30'un üzerindedir. Kimi sınıflarda ise sınıf mevcutları 40'a yakındır. Küçük yaştaki öğrencilerin bir kısmı çok uzak mesafelerden Atatürk İlkokuluna gitmektedir. Kaldı ki Milli Eğitim tarafından Pehlivanlar Mahallesi'nde bir ilkokul yapılması projesi yıllardır vardır ama ilkokul bir türlü yapılmamaktadır. Anlaşılan o ki Milli Eğitim yıllar öncesinden planladığı ilkokul projesini geri plana atmış durumdadır. 

2-) Pehlivanlar Mahallesi'nde bağımsız bir anaokuluna ihtiyaç vardır. 

3-) Pehlivanlar Mahallesi'nde ortaokul çağındaki öğrencilerin önemli bir kısmı evlerine oldukça uzak olan Çay Mahallesinde bulunan Mimar Sinan Ortaokuluna gitmektedir. Bu nedenle yeni bir ortaokul binasına ihtiyaç vardır. 

4-) Pehlivanlar Mahallesi'nde bulunan Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri prefabrik binada eğitim öğretime devam etmektedir. Sağlıklı ve daha kullanışlı yeni bir binaya ihtiyaç vardır. 

5-) Pehlivanlar Mahallesi'nde bulunan Çaycuma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine ek binaya ihtiyaç vardır. 

Okul ihtiyacı siyasal, ideolojik tercihler üzerinden değil, var olan gerçeklikler ve halkın talepleri üzerinden belirlenmek durumundadır. Pehlivanlar Mahallesi'nin öncelikli okul ihtiyacının imam hatip ortaokulu olmadığı yapılacak mini bir referandumda da ortaya çıkacaktır." 

Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okulöncesinden üniversiteye kadar bilimin değil, dini inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrenci ve velilerle birlikte kamusal, bilimsel ve laik eğitim hakkı için mücadelemizi arttırarak sürdüreceğimiz bilinmelidir."

 

Editör: TE Bilisim