CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Taşkömürü İşletme Müessesesi maden ocağında meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçiler İsa Çeltik ve Cafer Tepebaşı için bir taziye mesajı yayınladı.

Turpcu, mesajında şu ifadelere yer verdi;

"Karadon`da meydana gelen göçükte işçilerimiz İsa Çeltik ve Cafer Tepebaşı'nı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum.  Başta ailelerimiz olmak üzere tüm Zonguldak'a sabır ve başsağlığı diliyorum.

Bu ölümler ve facialar bu ülkenin gerçeği de değildir, madenciliğin kaderi de değildir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ülkemizde karşılanması lüks olan bir yük olarak görülmemelidir. Sonrasında ödenecek hiçbir bedel, yitip giden bir canın karşılığı asla olamaz.

Madencilerin çalışma şartları, karşılaştıkları zorluklar bir facia yaşandığında, kazalar, ölümler olduğunda gündeme geliyor ve ardından yeni bir facia oluncaya kadar unutuluyor. Maden kazası olduğunda herkesin yanında olduğu maden emekçilerin aileleri, emekçi toprağa verildikten sonra kaderine terk ediliyor. Hayatını kaybetmiş birçok maden emekçimizin aileleri çok zor durumda.

Zonguldaklı maden şehitleri, maden şehidi sayılmadı, iktidar maden şehitlerini bile böldü. Soma ve Ermenek'te yaşanan facialar sonrasında bu ailelerimize tanınan hakların Zonguldak'taki ve Türkiye'nin diğer illerindeki madenci ailelerine tanınmaması, eşitsizlik doğurdu, bu eşitsizlik mağduriyet yarattı. Vicdanlara sığmayan bu durumu ortadan kaldırmak için yaptığım çağrıyı bir kez daha yineliyorum. Hem benzer acıların yaşanmaması için, hem de daha önce kaybettiğimiz madencilerimizin aileleri için somut adımlar atalım, Meclis çatısı altında bunları çözmeye çabalayalım.

Dünyanın her yerinde insanlar yaşam için mücadele verirken, madenciler ucunda ölüm olan bir işte evlerine ekmek götürmek uğruna mücadele ediyorlar. Madencilerin çıkardığı kömür Türkiye'ye kazandırılan döviz, ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için verilen mücadele demektir. İhmale yer kalmayacak şekilde düzenlemeler yapılmalı, madencilerimizin çalışma koşulları olabilecek en yüksek standartlara çıkarılmalıdır." 

Editör: TE Bilisim