CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

8 Mart'ın, kadınların ayrımcılığa, haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı haykırdıkları günün simgesi olduğunu hatırlatan CHP'li Demirtaş, mesajında şunları ifade etti:

"161 yıl önce kadınların başlattığı mücadele, günümüz Türkiyesinde hala devam etmektedir. Bugün ülkemizde kadınlar işgücüne son derece düşük oranlarda katılmaktadır. İşgücüne katılan kadınların milyonlarcası, özellikle tekstil, temizlik ve tarım sektörlerinde, kayıt dışı-merdiven altı işletmelerde, asgari ücretin altında kalan ücretlerle, çok uzun saatlerde ve her türlü güvenceden yoksun bir şekilde çalışmaktadırlar. 2017 yılının Kasım ayında yayımlanan Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'na göre; Türkiye, 144 ülke arasında 131'inci sırada yer almaktadır. Rapora göre; İş gücüne katılım oranı arttığı halde cinsiyet eşitsizliği sıralamasında geriye düşmemizin sebebi ise kadınların ev ve bakım işlerinde yer alması, ücret eşitsizliği gibi konuları olarak belirtilmektedir.

Ülkemizde son 16 yılda AKP iktidarı tarafından adeta "kadın düşmanı" bir anlayış ile hayata geçirilen politikalar kadınları yasalar önünde eşitmiş gibi gösterirken, onların gündelik hayatta yok sayılmalarına neden olmuştur. AKP İktidarı döneminde; Kadınlar  yalnızca çalışma yaşamında değil, sosyal yaşamda ve aile yaşamında da sömürüye ve birçok saldırıya maruz kalmakta, canlarına kastedilmektedir. Kadınlar, çocuk doğurma baskısıyla eve bağlanmak istenmekte, kamu atama ve terfileri, liyakat yerine cinsiyetçi bakış açısıyla yapıldığı için kadın yönetici sayısı gittikçe azalmakta, çocuk gelin sayısı hızla çoğalmakta, kadına ve çocuklara yönelik cinsel istismar oranları ve daha acısı kadın cinayetleri vicdanı olan herkesi kahredecek bir şekilde artmaktadır.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa ve şiddete karşı çıkmak tüm insanlığın temel değerlerindendir. Kadınların eşit ve özgür bir birey olarak sosyal yaşamın ve çalışma yaşamının içinde olduğu, yaşam güvencesinin ve sosyal güvencesinin sağlandığı ve sömürülmediği bir dünya dileğiyle; yaşamımızın doğumdan ölüme kadar her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda bize desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakar kadınların "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü"nü kutlar, en içten sevgi ve saygılarımı sunarım"

Editör: TE Bilisim