Zonguldak ve Bartın'da yapılmak istenen yeni termik santrallere karşı çıkışlarıyla dikkat çeken ve her zaman Zonguldaklının - Bartınlının yanında olan Avukat Yakup Okumuşoğlu, gönüllü olarak görev yaptığı Barolar Birliği Çevre Komisyonu üyeliğinden uzaklaştırıldı. Karar Zonguldak ve Bartın'da tepkiyle karşılanıyor.

TBB'nin Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu'ndan ihraç ettiği 24 gönüllü avukattan biri olan Yakup Okumuşoğlu, komisyona atanan yedi yeni avukattan ikisinin istifa ettiğini söyledi.

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu'ndan ihraç ettiği 24 gönüllü avukattan biri olan Yakup Okumuşoğlu yaşananları bianet'e anlattı.

Komisyon, farklı barolardan gönüllü avukatların desteğiyle işliyordu. Avukatlar HES, Akkuyu nükleer santrali, Carettepe, Rize Havalimanı gibi birçok çevre sorununu hukuki yönden takip ediyordu.

Okumuşoğlu, TBB yönetiminin yedi avukattan oluşan yeni bir komisyon oluşturduğunu baronun resmi internet sayfasından gördüklerini, kendilerine bilgilendirme yapılmadığını söyledi.

Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde bu işlemin gerekçesini soran avukatlara cevap verilmedi. Sadece üyeliğine son verilen bazı komisyon üyelerine konuyla ilgili bir teşekkür yazısı gönderildi.

TBB mektubu: "Yeniden yapılanma"

Tasfiye edildiklerini söyleyen 24 avukatın imzasıyla yapılan açıklamada, baro yönetiminden gelen mektupla ilgili şu ifadeler yer aldı:"TBB 'nin yeni bir yapılanmaya gittiği, yeniden yapılanma gerekçesiyle görevlerimize son verildiği belirtilmiş, ayrıca avukat Noyan Özkan Çevre Ödülleri kapsamında komisyonumuzun yönerge kurallarına uymadığı suçlaması yöneltilmiştir."

Okumuşoğlu: 2011'den beri bu komisyondayız

Komisyonun Zonguldak Barosu'na bağlı üyelerinden Yakup Okumuşoğlu, 2011'den beri baro bünyesinde gönüllü olarak yürüttükleri çalışmaları şöyle anlatıyor:

"2011'den bu yana Türkiye'nin dört bir yanındaki çevre mücadelelerine TBB'yi de dahil ederek pek çok etkinlikte bulunduk, paneller yaptık; davalarda komisyon aracılığıyla bizzat TBB taraf oldu.

"Çevre komisyonu üyeleri olarak bizler bu komisyona girmeden önce de mücadelemizi yürütüyorduk. Bu birikimimiz TBB'ye taşınsın ve daha kurumsal bir hale gelsin diye bu komisyon oluşturuldu ve bizler böylece dahil olduk.

"Yeni dönem toplantısına çağrılmadık"

Okumuşoğlu, son bir yıl içerisinde yönetimin komisyona karşı değişen tavrını ise şöyle aktarıyor:

"Komisyonun aldığı kararların baronun yönetiminde onaylanması gerekir. Fakat son bir yıldır etkinlik, panel gibi aldığımız tüm kararlarla ilgili olarak yönetim kurulundan onay çıkmamaya başladı.

"TBB Başkanı Metin Feyizoğlu geçen yılki Avukat Noyan Özkan Çevre Ödülleri ödül törenine de katılmadı. Afişlerde ödülü kendisinin vereceğine dair duyurularımız da vardı ancak gelmedi.

"Arkasından tekrar seçim yapıldı. Baronun yeni döneminde bizim komisyonumuz toplantıya çağrılmadı. Jüri yönergeye uygun olarak bu seneki ödülün Ege Çevre ve Kültür Platformu'na (EGEÇEP) verilmesini kararlaştırdı. Komisyon kararı yönetim kuruluna iletildi fakat bize herhangi bir dönüş yapılmadı."

Yeni komisyondan iki istifa

Okumuşoğlu'nun söylediğine göre TBB'nin komisyona atamasını yaptığı yedi kişiden ikisi istifa etti:

"Ardından baronun resmi internet sayfasından komisyon üyelerinin değiştiğini gördük. Bize bilgi dahi verilmedi. Arkadaşların duruma ilişkin yazıları üzerine hepimize teşekkür yazısı gönderdiler.

"Yedi kişilik atama yapmışlar. Ama onlardan da iki kişi istifa etti. Gerekçelerini bilmiyorum. Ancak şu an komisyonda beş kişi çalışıyorlar. Bildiğimiz kadarıyla beş kişinin üçü aynı hukuk bürosundan.

"İzlemeye devam edeceğiz"

"Bizim TBB'den bir talebimiz ya da bir sorunumuz yok. Sadece yapılanın etik olmadığı noktasında sıkıntımız var. Ayrıca 24 kişilik bir komisyon varken onları görevden alıp beş kişiyle devam etmek bizim altından zorlukla kalkmış olduğumuz çevre ve doğa korumasına nasıl bir katkı yapacak diye de ayrı bir soru işareti var kafamızda.

"Orada gönüllü olarak görev yapıyorduk. Çevre mücadelesinin içerisine TBB'yi kurumsal olarak katıyorduk. Yoksa biz hepimiz tek başımıza Türkiye'nin dört bir tarafında çevre mücadelesini sürdürdük ve yine sürdüreceğiz. Açıklamada da belirttiğimiz gibi komisyonun işlevini yerine getirip getiremediğini de izlemeye devam edeceğiz."

 

Editör: TE Bilisim