Ülke genelinde Karayolları Trafik Kanunu 74. maddesinde yapılan değişiklikle yaya öncelikli trafik anlayışına geçildi.
Bu kapsamda ülke genelinde 81 ilde ve Zonguldak’ta ışıksız yaya geçitlerinden geçmekte olan ya da geçmek için bekleyen yayalara öncelik verilmesi ile ilgili farkındalık oluşturuldu.
Zonguldak’ta da bu kapsamda 12:00 ile 13:00 arasında etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan İnan ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Etkinlik kapsamında trafik lambası olmayan yaya geçitlerinden öğrenciler geçirildi. Öğrencilere farkındalık yaratılması adına yayaların trafikte her zaman öncelikli olduğu anlatıldı.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Bugün burada çok farklı bir etkinlik yapıyoruz. Aynı anda bütün Türkiye’de İçişleri Bakanımızın öncülüğünde yeni haklara dikkat çekmeye,farkındalık uyandırmaya yönelik bir uygulama yapıyoruz. Topluluk halinde yaşadığımız için önümüze uymamız gereken kurallar çıkıyor.Toplu yaşam,kurallarla yaşam demektir. Herkesin,diğerlerinin hakkına saygı göstermesi gerekir. Bu çerçevede gelişmiş ülkelere giden vatandaşlarımız anlatırlar biz de hayranlıkla izlerdik. Yıllardır karşıdan karşıya geçerken arabaların zınk diye durdundan bahsedilirdi. Yayalar yaya kaldırımları kullansınlar. Yoldan girmesinler. Işık olmasa da, polis olmasa da arabalar sürücüler dursunlar. Çağdaş dünyada gelişmiş dünyada bu iş böyledir. Biz de bu yoldayız bu yoldan geri dönüş yok. Bu süreci gey hakları açısından başlatmış oluyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
 
Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, uygulamayla ilgili bilgilendirme yaparak; “Türkiye genelinde daha önceden çok ciddi hazırlığı yapılmış olan sayın bakanımızın çok iyi etüt ve analiz ettiği çalışmadır. Biz bunu daha önceden kendimizce Zonguldak usulünce yaz aylarında uygulamasını yapmıştık. Bu büyük bir sınavdır. Biz bu sınava hazırlanmıştık. Şehrimizde buna hazırdır. Şehrimizde yayalardan mütevellit çok ciddi bir konumuz yok. Türkiye ortalaması %9,2 yaya hataları varken Şehrimizde bu anlamda yayalarımıza teşekkür ediyoruz. %3.3 oranında yeri hatasından kaynaklanan kazalar var. Dolayısıyla bu anlamda iyiyiz. Şoförlerimiz de iyidir. Genel itibari ile Türkiye ortalamaları açısından yollarımızın yeni yapılmış ve hızı alışkanlık noktasında şehrimizin yollarını tanıma noktasında yabancılardan kaynaklanan zaman zaman kazalar oluyor. Şehir içi anlamında alkolle ilgili yoğun çalışmalarımız var. Bu bağlamda biz burayı bloke etmişiz ve kazalar açısından kabul edilebilirlik sınırlar içerisindeyiz. Bir sıkıntımız yok. Ama şehrimizin fiziki şartlarından dolayı şehir merkezinde tek bir caddemizden dolayı bütün insanımıza eşzamanlı yaya ve hem araç olarak ortamı kullanma zorunluluğundan dolayısıyla zorluklar yaşıyoruz. Bunu da belediyemizle beraber imkanları ölçüsünde elimizden geldiği kadar yolları akışman tutma noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Halkımızın kafasında yıllardır konuşulan bir yöntem vardı. Gazipaşa’da yolların kenarında yayaların caddeye çıkmasına mani olma noktasında bir çit yapılması önerisi vardı. Biz bunu bugün deniyeceğiz. Halkımız bundan memnun olursa belediyemiz de bu şekilde yapar değerlendirirler. Bu da bunun için bir fırsat operasyon olarak değerlendirilir. Bugün yapacağımız sadece yayaların yaya şehitlerinin bulunduğu noktalardan geçmesini alışkanlık haline getirmek. Türkiye genelinde yaklaşık 1,5 saat boyunca eşzamanlı yapılacaktır. Halkımızın bu anlamda desteğini hoşgörüsünü bekliyoruz” dedi.
Zonguldak Belediye başkanı Muharrem Akdemir'de "Zonguldak trafiği gerçekten kendi başına bir sıkıntıdır. Tek bir caddemiz var Gazipaşa caddemiz. Yayalarımızın ve sürücülerimizin gerçekten çok dikkat etmesi gereken konulardan bir tanesiye geçtim kullanmasıdır. Şoför esnafımızın da sürücülerimizin de 30 km hızla şehir içinden gitmelidirler. Geçmişte kaldırım kenarlarına korkuluk yaptırdık. Ancak halkımız korkulukların üzerine laf tarak trafiğin ortasından geçen bir halkımız var. Normalde her türlü kurallara uymak gerekir. Bizim halkımızdan ricamız kuralları iyi bir şekilde uyumasıdır” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim