İsmail Maden yaptığı açıklamada, girdi maliyetlerinde ve döviz kuru artışından etkilenmemesine rağmen etkileniyormuş gibi hareket edenleri tespit edeceklerini belirterek şunları söyledi;

"Bakanlığımız tarafından Türkiye genelinde birçok ilde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işyerleri denetlenmektedir.
Yapılan denetimler neticesinde bazı temel ürün gruplarında normalin üzerinde fiyat artışları, bazı ürün gruplarında gramaj düşürülerek örtülü zam yapıldığı ve fiyat etiketi ile ambalajlarda mevzuata uygunsuzluk olduğu görüldüğünden, Bakanlığımız tarafından söz konusu uygulamalarla ilgili gerekli idari işlemler başlatılmıştır.


"Fırsatçılara göz açtırılmayacak"
Bakanlığımızca fırsatçılığın önüne geçmek amacıyla yapılan denetimler 3 koldan gerçekleştirilmektedir.


"6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu", "Ticari Reklam ve Haksız ticari Uygulamalar Yönetmeliği", "4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun". denetimler bu 3 başlık üzerinden gerçekleştirilmekte; aykırılık tespit edilen uygulamalara ilişkin bu mevzuatların cezai hükümleri çerçevesinde gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır.
Geçen Hafta Cuma Günü Resmi Gazete'de yayımlanan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle "girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak" aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alınmıştır.
Zonguldak Ticaret İl Müdürlüğü olarak Bakanlığımız ile birlikte bizlerde 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 6585 Sayılı Parakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında denetimler yapmaktayız. Özellikle Fiyat Etiketi, Garanti Belgesi ve Tanıtma ve Kullanma Kılavuzuna Yönelik denetimlerimizin yanında Büyük mağaza ve zincir mağazalarda Yöresel Ürünlere yönelik denetimler gerçekleştiriyoruz.
Bu kapsamda Tüm Türkiye'de 2018 yılı ilk altı ayında 5.897 firmada 805.333 ürün denetlenmiştir. Zonguldak özelinde baktığımızda aynı dönemde 27 firma 111 ürünün denetimi gerçekleştirilmiştir."

Editör: TE Bilisim