Yerel basın çıkan “Engelli yolcuyu otobüsten indirmeye çalıştılar” haberiyle ilgili Zonguldak  Belediyesi Özel Halk Otobüsleri işletmecisi Atıl İnsan Kaynakları firmasından açıklama geldi. Firmanın yaptığı yazılı açıklama şu şekilde.
www.pusulagazetesi.com.tr  sitesinde yer alan Engelli yolcuyu otobüsten indirmeye çalıştılar başlıklı haberin içeriğinde;
“Yüzde 49 engeli bulunan Sinör, Türkiye’nin her yerinde geçerli olan engelli kartıyla Zonguldak Halk Otobüsüne binemedi.”
“Şoförün kendisinden ücret istediğini belirten Sinör “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verdiği bir kart bu. Bu kart Türkiye’nin her yerinde geçiyor, ama burada geçmediğini söylediler. Şoför beni otobüse kartla almadı, kanunlara göre ücretsiz seyahat hakkım var. Benden ücret aldılar. Hiçbir yerde böyle bir muamele ile karşılaşmadım” dedi”
İfadeler yer aldığı görülmüştür. İşbu haberiniz, tek taraflı ve hiçbir gerçekliği olmayan bilgiler ışığında sitenizde yer almıştır. Öyle ki sözde haberin diğer tarafını teşkil eden firmamıza bu konuda savunma hakkı tanınmadan, konu hakkında görüşme sağlanmadan tek taraflı habercilik yaptığını üzülerek belirtmek isteriz.
Bilindiği üzere; firmamız, Şehir İçi Toplu Taşımacılık faaliyeti, Zonguldak Belediyesi tarafından açılan ihaleyi kazanması neticesinde taraflarca bağıtlanan 25/08/2015 tarihli sözleşme hükümlerine istinaden yerine getirmektedir.
İşbu sözleşme hükümlerine göre; ÖĞRENCİ- ÜCRETSİZ -TAM seyahat hakkına sahip olan bireylerin tamamının belirli bir Seyahat kartını taşıma zorunluluğu getirilmiştir. İşbu seyahat kartı ile kişi, sınıflandırmasına göre ücret ödemekte ya da ücretsiz seyahat etmektedir.
İşbu seyahat kartının tipi, şekli, içeriği de yine belediye tarafından belirlenmekte ve İL merkezine özgü TEK TİP olarak dağıtılmaktadır. Böylece, bu karta sahip olan kişi araç şoförü ile muhatap dahi olmadan kartını okutmak suretiyle seyahatini sürdürebilmektedir.
Haberinizde adı geçen kişinin, yine haber görselinde de kullandığınız Engelli Kartı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilmiş bir karttır. Adı geçen vatandaş bir müddettir bu kartı göstererek şoförlerin insiyatifi ve Engelli oluşu göz önüne alınarak araçları kullanmaktadır. Ve fakat her defasında kendisi uyarılmakta ve bu kartın Seyahat Kartı olmadığı; bir an önce Seyahat Kartı çıkarması gerektiği de belirtilmiştir.
İlgili vatandaşın Seyahat Kartını ısrarla çıkarmaması üzerine de ilgili şoför tarafından mevzuat ve sözleşme hükümleri uyarınca uyarı mahiyetinde araca alınmamıştır.
Zira, bütün araçlarımız güvenlik kamera sistemi ile kontrol edildiğinden; işbu seyahat kartını basmadan binen kişiler tespit edildiğinde; bu kişilerin engelli olup olmadığı da kamera ile tespit edilemeyeceği için ; vergi kaçırma ve eksik gelir bildirme gibi suçlar ile karşılaşılabilmekte ve dahası Belediye tarafından ceza tecziyesi uygulanabilmektedir ….
Saygılarımızla
Atıl İnsan Kaynakları

Editör: TE Bilisim