Akçakoca'da bir fındık üreticisi, fındık hasadında bulduğu file sergisi yöntemiyle fındık hasadı maliyetlerini yüzde 80 oranında düşürdüğünü açıkladı. Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri fındık tarlasında incelemelerde bulundu. 
Akçakoca Göktepe köyünde 67 dönüm fındıklığı bulunan Makine Mühendisi Suat Yılmaz, fındık hasadında yenilik yaparak Batı Karadeniz'de bir ilki denedi ve yüzde 80 fındık işçiliğinde tasarruf yaptı. Tarla sahibi Suat Yılmaz, fındık hasadı öncesi Temmuz ayında, tırpan yapılmasının ardından tarlasına file bezi serdi. 67 dönüm arazisine serdiği file bezini 2 ay sonra toplayarak fındık hasadını tamamladığını, işçi maliyetini yüzde 80 oranında düşürdüğünü açıklayan Yılmaz, "10 yıldır fındık maliyetini düşürmek için çalışmalar yaptım. Fındık tarlamı önce tırpan yaptım, ardından yerden 10 santim yüksekliğinde tüm fındık ocaklarını saran file bezlerini serdim ve fındık olgunlaşıp kendiliğinden filenin üzerine düşerek hasadı bekledim. İki ay içerisinde daldaki fındık filenin üzerine düştü ve file bezlerini toplayarak kurutup çuvala koydum. Fındık toplama işçisi kullanmadım ve yüzde 80 oranında fındık işçisi tasarruf yapmış oldum. Ayrıca düşen fındık toprakla buluşmaması nedeniyle aflatoksin oluşmamakta ve daha sağlıklı fındık üretmiş oluyoruz" diye konuştu.
Akçakoca Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri, fındık hasadı sırasında file bezi toplama işlemlerini yerinde inceleyerek, bu yöntemin çok kullanılabilinir olduğunu ve tasarruf açısından tüm hesapların yapılıp bir rapor halinde getireceklerini belirtti.

Editör: TE Bilisim