Zonguldak Mimarlar Odası tarafından bir otelde yerel yönetim Fener Mahallesi kent koruma mücadele ile ilgili panel düzenlendi.

Düzenlenen panele, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP Merkez ilçe Başkanı Fikret Zaman, Mimarlar Odası başkanı Erdoğan Kaymakcı, Mimarlar Odası İl Temsilcisi Fırat Birkan, Ankara şubesi Mimarlar Odası Başkanı Ali Atakan ve Mimarlar Odası üyeleri katıldı.

Ankara şubesi Mimarlar Odası Başkanı Ali Atakan ve Odası İl Temsilcisi Fırat Birkan açılış konuşması yaparak kenti koruma ile ilgili kısa bilgiler aktardılar.

Prof. Dr. Aykut Çoban, Muteber Osmanpaşaoğlu, Ekrem Murat Zaman'ın konuşmacı olarak katılıcağı panelde Fener semtinde kent koruma mücadeleyle ilgili katılımcılara bilgiler aktarıldı.

Prof. Dr. Aykut Çoban yaptığı konuşmada;
"Yerel düzeyde ilişkiler nasıl şekillendirilebilir ve süreç nasıl yönetilebilir üzerine konuşmak gerekiyor. Belediye, faaliyet gösteren kutumlar ve yurttaşlar bu işin aktörleridir ve yan yana gelmelidir. Belediye kültürel varlıkların korunmasında da yönetmeliği gereği sorumludur. Yani Fener meselesinde de söz sahibidir.
Türkiye'nin ekonomi politikaları rant üretmek ve bu rantın belirli kesimler arasında paylaşılması esasında ilerliyor.
Kültürel varlıklar da bu rantın önemli bir parçası haline geldi. Belediyeler de kayyumlar atanarak seçilen başkanlar görevden alındı. Doğal olarak bu rantın bir parçası haline dönüştürüldüler." dedi.

Prof. Dr. Çoban ayrıca işleyişin katılımcı ve demokratik bir biçim alarak ve bireylerin de belediye ile sürece katılarak nasıl bir ortaklaşım kurulup Fener konusunda nasıl insiyatif alınabileceğine dair tezler ve fikirler ortaya koydu.

 

Editör: TE Bilisim