FATiH SULTAN MEHMET`TEN 3553 YAŞ BÜYÜK

Dünya`nın en yaşlı 5 ağacından biri Zonguldak`ta olmasına ramen bundan bizim haberimiz var mı ?
Turizm açısından oldukca zayıf bir yaklaşımımız var.
Dünya`da sayılı olan ve Türkiye`nin de en yaşlı ağacı ve Dünya`da ki Porsuk ağaclarının en yaşlısı Zonguldak`ta ama bu sanşı kulanamıyoruz.Haberimiz yok ki kulanalım !

2019 iTiBARi iLE 4114 YAŞINDA

Eğer bu 4.114 yaşında ki porsuk agacının dili olsa bu şehrin tarihinin tamamı ortaya çıkar.Zira fidan olarak hayatına başladığında yıl M.Ö 2096 idi.
Yani daha Frigyalılar buralara gelmemiş,Bythin, Mariandyn ve Migdonlar daha ortada yok. Filyos(Tion), Amasra(Amatris), Ereğli(Heraklia) gibi şehirler bile yok.Amasra`nın kralicesi Amatris daha Iran`dan buralara gelmemiş bile.Büyük Iskender doğmamış;daha dogması için 1755 sene geçmesi gerekiyor.
Bu agaç 2025 yaşına bastiginda ancak Roma imparatorluğu bölgeye geliyor.Yani daha o zaman bile yaşaması mucize bu ağacın.
Bu agaç 2490 yaşındayken Bizans Imparatorluğu buralara sahip oluyor.
3485 yaşında Osmanlı’nın ağacı oluyor.
Fatih Sultan Mehmet bu topraklara ayak bastığında ve "olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi "cümlesini kurduğunda, bu Porsuk agacı 3555 yaşındaymış.Düşün artık! Zonguldak`ın tarihinin canlı tanığı !


Peki bu agaç yeterince korunuyor mu ?

Kesinlikle hayır.Böyle yaşlı bir ağacın yanına gelenler dokunanlar,çisini bile edenler vb.Bu kadar korumasız ve sahipsiz.
Isteyen gidip kesebilir de ya da çakısını çıkarıp baş harflerini kazıyabilir.Tamamen vicdanlara kalmış.Hiç bir tedbir hiç bir önlem ve düzenleme yok.
Diyeceksiniz ki ; bu kadar sene yaşamış ,ormanda tek başına, şimdi mi ölecek ?
Önceden kimsenin haberi yoktu.Ama artık yavaş yavaş ilgi odağı olmaya başladı.Eğer bir önlem alınmaz ise ve düzenleme yapılmaz ,koruma altında olmaz ise ;insanlar doğa aşığı olsa bile çok büyük zararlar verebilirler.Zira biz sevgimizi zarar vererek gösteren bir milletiz.
Bu konuda çalışmayı belediyeler,milletvekilleri,Bakka,sivil toplum kurulusları ve ünüversitemiz ortak bir çalışmayla ele almali. Hem ağaç korunmuş olur hem de burası turizm için ideal bir yer olarak kalır.
Ayrıca bu yaşlı Porsuk Ağacı`nın olduğu yerde, Alaplı ilçesinin Gümeli beldesinde yakınlarında Gümeli Yaylası da var.Zonguldak`in en yüksek bölgesi burada.Böyle bir projede birlikte değerlendirilmelidir.

Tabi bunlar seçim zamanında ev ev dolaşıp oy istemekle ya da caddede bangır bagır korna calarak konvoy yapmakla olacak işler değil.
Siz siz olun politikacı değil yönetici seçin.
Inanın Zonguldak`a en iyi yapacagınız görev bu olur.

Dünya`da diger 5 agac söyle siralaniyor.
5.Zonguldak Porsuk Agaci YAŞ:4114
4.Methuselah – California, ABD YAŞ: 4847
3.Old Hara – California, ABD YAŞ: 5.069
2.Old Tjikko – İsveç YAŞ: 9.560
1.Jurupa Meşesi – California, ABD YAŞ: 13.002

Agaçlar kışın ortasında doğmayacağına göre bence Nevruz günleri bu agacın doğum günüdür.
4114 Yaş Günün Kutlu Olsun ,Nice Yaşlara

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilisim