Zonguldak Demokrasi Platformu tarafından Eren Enerji'den çıkartılan işçilere yönelik basın açıklaması yapıldı.

-
Zonguldak BES Şube Başkanı Hayri Anıl Çetin yapmış olduğu basın açıklamasında şunları söyledi: "Eren Enerji'de kölece çalışma koşullarına karşı sendikalaşmak için başlattıkları mücadele sonucunda biri dün olmak üzere toplam 15 işçinin işten atılması sonucu başlayan direnişe destek olmak, Eren şirketinin hukuksuzluklarına dur demek ve sınıf dayanışması için Zonguldak Demokrasi Platformu olarak bir araya geldik.

Eren Enerji de neler olmuştu?

Eren enerji çalışanı işçiler, işverenin; zarar ediyoruz söylemleri nedeniyle her gün işten atılma tehdidi ile karşı karşıya kalmış, yine şirketin kemer sıkma programı sonucunda insana yakışmayacak çalışma koşullarına mahkûm edilmişlerdir.

Su tasarrufu yapıyoruz diyerek günün belirli saatlerinde tuvaletlerin kilitlenmesi işçileri içme suyu olarak deniz suyu içirilmesi, işçilerin kazanılmış haklarının ortadan kaldırılmaya çalışılması ve üç kuruş paraya çalışan işçilere iki yıl zam yapılmayacağını açıklamışlar. Eren şirketinin uygulamaya çalıştığı bu kölelik düzenine karşı işçiler anayasal haklarını kullanarak sendikalaşmaya karar vermiş ve DİSK'e bağlı ENERJİ-SEN sendikasına üye olmaya başlamışlardır.

Tamda ne olduysa bu süreçten sonra yaşanmaya başlanmış. İşçilerinin yaşadıkları sorunların karşısında susan şirket yetkilileri anayasal haklarını kullanan işçilerin karşılarına günlük yapılan birim toplantılarında işçileri tehdit edip, sendikalarından istifaya zorlanmış. Bazı seçilmiş yerel kişiler ise işçilerin her gün telefon ile arayarak çocuklarının bursunun kesileceğini, hasta anne ve babalarının tedavilerini öne sürerek, tehdit edilerek istifaya zorlanmışlardır. Bunun ile yetinmeyenler, işçilerin sendikasına ve yöneticilerine Zonguldak kamuoyunun yakından tanıdığı yayın organı ile saldırmış, itibarsızlaştırmaya çalıştıklarına hepimiz şahitlik etmiş bulunmaktayız.

Tüm bu baskılara direnen işçiler karşısında çalışma koşullarında iyileştirme yapmak zorunda kalan eren enerji şirketi belirli bir sayıda işçiyi de sendikadan istifa ettirerek işçilerin sendikasını baraj altında bırakıp toplu iş sözleşme taleplerini rafa kaldırmıştır.

Bir kısım işçilerin bu süreçte başka bir sendikaya yöneldiğini fırsat bilen Eren Enerji şirketi sendikal mücadeleye öncülük eden toplam 15 işçiyi işten atarak korku imparatorluğunu çalışan işçiler üzerinde tesis etmiş bulunmuştur.

Bu iki sendika arasında mücadeleyi tercih eden DİSK'li işçiler 7 haftadır işlerini geri alabilmek için Eren Enerji şirketi önünde eşleri ve çocukları ile hak arama eylemi gerçekleştirmektedirler. Zonguldak Demokrasi Platformu olarak bu haklı ve onurlu eyleme hep destek verdik ve vermeye devam edeceğiz.

Direnen Eren işçilerinin talepleri taleplerimizdir.

Basın aracılığı ile tüm Zonguldak halkına müjde yeni müdür diye tanıtılan kişiler iş barışını yeniden kuracaklarını ilan etmişler ancak; şirketi tarafından atılan bu adım haksızlığa uğrayan işçiler için bir adım olacağını bizler düşünürken şirket yetkilileri gidenleri aratmayacak adımlar atarak işten atılan işçiler ile ilgili hiçbir adım atmadı. Üstüne üstelik işçilere destek veren bir sendika üyesi arkadaşı daha bu süreçte işten çıkarmışlardır. Her cuma Eren Enerji şirketi önünde hak arama eylemi yapan işçiler basın aracılığı ile haklı taleplerini dile getiriyorlar. Direnen işçilerin haklı talepleri bizim de taleplerimizdir.

İş barışı sağlayacaksanız öncelikli olarak haksız işten attığınız işçileri derhal işbaşı yaptırmalısınız.
İşçiler işbaşı yaptıktan sonra sizin seçtiğiniz değil, işçilerin seçtiği temsilciler ile bir araya gelip taleplerini dinlemelisiniz.
İşçilerin sendika seçme özgürlüğüne saygı duyacak, işçi sağlığı ve güvenliği konularında sendikaları ile birlikte karar almalısınız.

Bizler Zonguldak Demokrasi Platformu olarak eren işçilerinin bu haklı taleplerinin takipçisi olacağımızı, buradan Zonguldak Maden işçileri ve Zonguldak emekçileri için çok önemli olan Madenci Anıtı'ndan ilan ediyoruz. Eren Enerji işçilerinin güvencesizliğe karşı açmış oldukları bayrak hepimizin bayrağıdır. Eren enerji işçileri sendikalı bir şekilde işbaşı yapana kadar da direnen işçileri yalnız bırakmayacağız.

Yaşasın eren işçilerinin onurlu mücadelesi.

Yaşasın sınıf dayanışması.

Biz haklıyız biz kazanacağız." 

Editör: TE Bilisim