CHP Zonguldak il başkanı Umut Başoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı Çalıştayı değerlendirirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın sözlerine tepki gösterdi.

Başoğlu, Zonguldak göç veren bir il olduğunu belirterek şunları söyledi;

"Artık kırsalımıza baktığınızda Bir çalışan bilemediniz iki çalışan vardı. Ve bu çalışanların her bir yemekte olmuştur. Zonguldak Emekçinin başkenti değil emekli başkenti halini almıştır. Bundan on yıl sonra bu konuda önlem alınmaz ise köylerimizde emekli jenerasyon bu dünyadan göç vermeye başladığında köylerimizde evlere kilit vurulmak zorunda kalacaktır. Kırsalda kahramanı çalıştıran arkadaşlarımız işyerlerini kapatmak zorunda kalacak. Çünkü şu anda bölgede çay içen alışveriş yapan berberde traş olan baktığınızda genel olarak emeklidir. Bizim yaşamış olduğumuz coğrafya Taşkömürü coğrafyasıdır. Bizim bu noktada büyüklerimiz, dedelerimiz, babalarımız, amcalarımız Zonguldak'ta bir çok insan Türkiye Taşkömürü kurumu ndan evlerine ekmek getirdiler. Bir zamanların 55 bin çalışanı olan TTK, Bugünlerde maalesef 7 binlerde işçi çalıştırıyor. Zonguldak'ta kömür üzerine bir Çalıştay düzenledik. Akademisyenlerimiz, bölgedeki sendika temsilcilerimiz, işçi arkadaşlarımız, siyasilerimiz bu çalıştaya iştirak etmişlerdir. Çalıştayın sonuç bildirgesi,

1,5 milyar ton taşkömürü rezervine sahip olan Zonguldak Kömür Havzası'ndan, orta ve uzun vadede kamu eliyle 5 milyon ton/yıl ve özel sektör eliyle 5 milyon ton/yıl olmak üzere toplam 10 milyon ton taşkömürü üretmek mümkündür.

Özellikle stratejik önemi olan demir-çelik sektörünün ihtiyacı olan yıllık 6-7 milyon ton taşkömürünün önemli bir kısmı, kısa sürede Havzadan karşılanabilir. Böylece bölgede kurulu olan Kardemir ve Erdemir'in ithalatı da azalacaktır.

Böylece; bölgede kurulu bulunan termik santrallerin ihtiyacı da azami oranda karşılanacak ve ithalatın azaltılması sağlanacaktır."

"ENERJİ BAKANININ ZONGULDAK'TAN ÖZÜR DİLEMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın sözlerine yanıt veren Başoğlu, şöyle dedi;

"Eğer Sayın Enerji Bakanı öyle bir konuya bir noktaya değinince, Zonguldak'a bu anlamda gerçekten hakaret etmiştir. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu buraya miting yapmaya gelmemiştir. Kılıçdaroğlu,  Zonguldak'a siyaset amaçlı gelmemiştir. Zonguldaklının sesine kulak verdi ve Zonguldak'ın sesine ses olmak için gelmiştir. Öncelikle Sayın Enerji Bakanı ve İktidar partisi yetkililerinin bu konunun böyle bilinmesini ve bu konuda bence Zonguldak halkından özür dilemelerini talep ediyoruz. Sayın Genel Başkanımız Zonguldak'ın yarısı Taşkömürü nasıl üretilebilir Zonguldak'ın sesine ses olmak için gelmiştir.Türkiye Taşkömürü Kurumu 823 ton kömür üretiyor. Her geçen gün TTK'da çalışan sayının azalmasını acaba Enerji Bakanı nasıl cevaplandıracaktır. Zonguldak için nasıl bir tasarrufu vardır. İktidar Partisi'ndeki arkadaşlarımızı davet ettik, keşke onlarda gelselerdi Zonguldak'ın sesine ses olsalardı" dedi.

Editör: TE Bilisim