Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak şubesi başkanı Hüseyin Memiş, emekli zamları ve beklentiler ile ilgili açıklamada bulundu.

Memiş şunları söyledi; "Emekli zamları ve beklentiler ocak-haziran 2017 döneminde emeklilerimizin mutfak, elektrik yakıt ve su giderlerine yapılan artışlar TÜFE artışlarının çok üzerinde olduğundan TÜİK'in hesaplamalarına göre yapılan yüzdeli zamlar emeklilerimizin aleyhine bir uygulamaya dönüşmüştür. TÜİK'in 410.madde üzerinden yapmış olduğu enflasyon hesaplaması emeklilerimizin harcamalarındaki artışları gizleyen bir sisteme dönüşmüştür. Türkiye Emekliler Derneği emekli aylıklarında eşitliği temel alan değişikliklerin yapılmasını savunmaktadır. Emekli aylığı hesaplamalarında ve zam artışlarında norm ve standart Birliği'nden giderek uzaklaştıran farklı mevzuatların yeniden ele alınması ve birlikteliğin sağlanması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik her ülkenin sosyal politikasını ve uygulamalarına belirlediği gibi sosyal devlet olmanın bir ölçüsü olarak görülmektedir. Anayasamızda Sosyal Güvenlik temel bir insan hakkı olarak kabul edilmiş ve ülkeyi yönetenlere de önemli sorumluluklar verilmiştir. Üzülerek belirtmeliyim ki Sosyal Güvenlik sisteminin başlangıcı sağlıklı kurgulanmamış, çalışanlar farklı statülere göre değerlendirilmiştir. Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur mevzuatlarında büyük farklılık gösterdiğinden aylığa hak kazanma koşulları ve aylıkların hesaplanmasında bütünlük giderek kaybolmuştur.
Statü ve mevzuat farklılıkları haksızlıklarında kaynağını oluşturmaktadır. Örneğin Emekli sandığı emeklileri yönünden bir değerlendirme yapıldığında 20 yıl öncesi ve sonrasında derece ve kademesi aynı olanların aylıklarında farklılık bulunmamaktadır
SSK ve Bağkur emeklileri yönünden yürütülmesinden emekli aylıklarında çalışılan dönemlere göre eşitsizlikler yaşanıyor. 2000 sonrasında SSK emeklilerine uygulanan gösterge sisteminin kaldırılması sorunun kaynağını oluşturmuştur."

Editör: TE Bilisim