CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, "Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 83'üncü Yıldönümü ve Kadın Hakları Günü"​ nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Milletvekili Turpcu'nun açıklaması şöyle:

"5 Aralık 1934'te Türkiye Cumhuriyeti'nde kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındı. O dönemde Avrupa'daki ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmazken, Büyük Atatürk'ün vizyonu ve öngörüsüyle Türkiye bu adımı kararlılıkla atmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, Büyük Atatürk önderliğinde, kadınlara siyasi hakların verilmesi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden biri olmuştur.  Bu sayede, Milli Mücadelede kadın-erkek demeden cephede omuz omuza mücadele vermiş olan kadınlarımızın hakkettikleri üzere eşit haklara sahip olmasını hedeflenmiştir. Kadınların, hayatın her alanında hem söz ve karar sahibi olmasında hemde bağımsız ve özgür bireyler olması için öncü olmuştur.

1950'lerde NATO'ya girmemizle beraber emperyalizmin de etkisiyle, gelen iktidarlar ülkemizi ve toplumu kendi kültürümüzden uzaklaştırdılar. Kadınlarımızın hakları da bu süreçte ciddi şekilde aşındırıldı, Cumhuriyetle birlikte zirveye taşınan haklar, zaman içinde Ortadoğu ülkelerin çizgisine getirildi. Bugün bu yapılanların acısını çekiyoruz.

Atatürk'ün eğitime ve kadın haklarına verdiği değer ülkemizin aydınlanmasının temeli olmuştur. Ne yazık ki, 1930'larda kadınlarımızı batı medeniyetinin önüne geçirmeye çalışan ve bunu başaran bir liderden ve Cumhuriyet devriminden bugün, kadınlarımızı baskı altına almaya çalışan, Ortadoğu'nun çağdışılığına mahkum etmeye çalışan bir iktidara geldik.

Bakınız, bir toplumdaki gelişmişlik seviyesini anlamadaki en basit ve gözlemlenmesi en kolay olgu, o toplumun kadınlara ve kadın haklarına verdiği değerdir. Bu temel ilkenin eksik olduğu ve toplumun yarısının dışlandığı bir ülkede gelişmişlikten ve demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. 

Bugün geldiğimiz noktada, Türk kadını ekonomik, sosyal ve siyasal alandan çıkarılmaya çalışılmaktadır. Cinsiyet eşitsizliği mevcut iktidarın eliyle ve söylemleriyle büyütülmekte, kadınların toplumsal alandaki yeri her geçen gün daralmaktadır. Aile içi şiddet, erken yaşta evlilikler, cinsel taciz ve tecavüz gibi sosyal sorunlar toplumun kanayan yarası olmaya devam etmektedir. Bu sorunlar çözülmediği sürece ülkemizin hak ettiği yere gelmesi mümkün görünmemektedir.  Kadınlarımızın siyasal,ekonomik ve toplumsal yaşamdaki etkinliklerinin artarak hak ettikleri yerde olmaları ülkemize güç katacaktır.

Bu düşüncelerle, kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 83'üncü yıldönümünü kutluyor, kadınlarımızın, hayatın ve toplumun her alanında söz, yetki ve karar sahibi olduğu aydınlık bir Türkiye diliyorum."

Editör: TE Bilisim