Avrupa Hareketlilik Haftası ve Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında Türkiye'nin birçok şehrinde eş zamanlı olarak düzenlenen ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' 23 Eylül Pazar günü Kdz.Ereğli'de de yapıldı.

ÖZDEMİR, "BU TUR SAYESİNDE KIZ ÇOCUKLARI OKUYOR, GURURLUYUZ"

Kdz.Ereğli Süslü Kadınlar Grubu Başkanı Bilge Özdemir, etkinlik öncesinde yaptığı açıklamada; etkinliğin bu yıl Türkiye'de 6'ncı kez Kdz.Ereğli'de de 4'üncü kez yapıldığını söyledi ve "Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir'de Sema Gür' ün girişimleriyle, bisiklete binen bir grup gönüllü kadının desteği ile başlamıştır. 6 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik Türkiye'de ve yurt dışında diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekmiştir. Turumuz bu yıl yaklaşık 64 şehirde, yurt içi ve yurt dışında eş zamanlı olarak düzenleniyor. Bu turu herhangi bir kurum, kuruluş, şirket, grup değil gönüllü kadınlar organize ediyor. Herhangi bir kar amacımız yok, bu tur sayesinde kız çocukları okuyor, gururluyuz."ifadelerine yer verdi.

"BİSİKLET DOĞA DOSTU BİR ULAŞIM ARACI"

Bisikletin kent yaşamının bir parçası ve çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracı olduğunu belirten Özdemir, "Bisiklet; yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracıdır. Eğer uygun "bisikletli ulaşım politikaları" olursa, işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslendik ve bisikletimizle yollara çıktık."dedi.

"EGZOZ KOKUSUNA KARŞI ÇİÇEK KOKUSU DİYORUZ"

Özdemir; etkinliği Eylül ayının üçüncü haftasında yaparak aynı zamanda "Avrupa Hareketlilik Haftası" kapsamında yapılan "Dünya Otomobilsiz Kentler Günü' ne de vurgu yapmak istediklerini dile getirdi ve şöyle konuştu:

"Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye'de yıllardır biz de destek veriyoruz. Biz de Kdz.Ereğli'de bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. Egzoz kokusuna karşı çiçek kokusu diyoruz. Biz ne istiyoruz? Biz yolların sadece motorlu taşıtlara ait olmadığından eminiz. Sizlerin de fark etmesini istiyoruz. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçların hiçe saydığı birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak, motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz. Neden özellikle kadın? Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın-erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz, görünür olamayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında "var" olmalı. Biz neden buradayız? Çünkü bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz."

Yapılan açıklamanın ardından hepsi birbirinden renkli kıyafetler giyen kadınlar çiçeklerle ve çeşitli aksesuarlarla süsledikleri bisikletleri ile sahil güzergahında bisiklet turu gerçekleştirdiler.

 

Editör: TE Bilisim