İsmail Maden yaptığı açıklamada, tüketicilerin şikayet ve itirazları konusundaki başvurularını tüketici mahkemelerine ve tüketici hakem heyetlerine yapabileceklerini belirterek şunları söyledi;

“6502 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu gereğince tüketicilerin satın aldıkları dayanıklı ürünlerine satıcılar ve üreticiler tarafından asgari 2 sene olmak üzere garanti belgesi düzenlenmesi zorunluluğu bulunmaktadır.
Üretici ve satıcılar, tüketicilere garanti belgesini düzenleyerek vermekle yükümlüdürler. Garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi ve bu yükümlülüğün yerine getirildiğinin ispatı da ayrıca satıcıya aittir. Satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmez. Malın arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir.
Tüketicilere verilecek garanti belgesinde Üretici veya ithalatçı firmanın unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi, satıcının unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi, fatura tarih ve sayısı, malın cinsi, markası, modeli ile varsa bandrol ve seri numarası, Malın tüketiciye teslim tarihi ve yeri, Garanti süresi, azami tamir süresi, Bütün parçaları dahil olmak üzere malın tamamının garanti süresince garanti kapsamında olduğuna ilişkin bilgi, 6502 sayılı kanunda sayılan tüketicinin seçimlik haklara ilişkin bilgi, Kullanım hatalarına ilişkin bilgi, tüketicilerin şikayet ve itirazları konusundaki başvurularını tüketici mahkemelerine ve tüketici hakem heyetlerine yapabileceklerine ilişkin bilgi, varsa tüketiciye sağlanan diğer hakların bulunması gerekmektedir.
Tüketicinin ücretsiz onarım için ürününü yetkili servise göndermesi halinde satıcı; işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin malın onarımını yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. Satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından müteselsilen sorumludur. Garanti uygulaması sırasında değiştirilen malın garanti süresi, satın alınan malın kalan garanti süresi ile sınırlıdır. Tüketicinin malı tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı olarak kullanmasından kaynaklanan arızalar olduğunda tüketici ücretsiz onarım hakkından yararlanamaz.

GARANTİDEN DOĞAN HAKLARINIZIN KORUNMASI İÇİN BAŞVURDUĞUNUZ
SERVİSİN YETKİLİ SERVİS OLDUĞUNDAN EMİN OLUN…

Tüketicilerimizin satış sonrası hizmetlerden faydalanmak için ürünü satın aldıkları firmalara ait ürünler için üretici ve ithalatçıların hazırladığı tanıtma ve kullanma kılavuzlarında yer alan yetkiliservis istasyonları ile yedek parça malzemelerinin temin edilebileceği yerlerin unvan, adres, telefon numarası ve diğer iletişim bilgileri veya bu firmaların kendi kurumsal internet sitelerini ziyaret ederek yetkili servis noktaları hakkında bilgi almaları gerekmektedir. Aksi takdirde garanti süresi içinde bile olsa yetkili servis dışında müdahale edilirse ürün garanti kapsamı dışına çıkar.

“MAĞDURİYET OLUŞMAMASI İÇİN”

Eğitimsiz olabilecekleri sebebi ile mal ve can güvenliği sorunu yaşanmaması, Arızanın devam etmesi durumunda tekrar aradığınızda ulaşılabilinmesi, Orijinal olmayan, ikinci el ya da sonradan tamir edilmiş sorunlu yedek parça kullanılması riski oluşmaması, arıza çözümü sağlanamadığında yüksek maliyetli yeni arızaların oluşmaması, ürün içerisindeki orijinal bir yedek parçanın sökülüp; arızalı, orijinal olmayan veya ikinci el bir yedek parça ile değiştirilmesi riskinin olmaması, Değişen yedek parçada yasal garanti verilmesi, Servis hizmeti sonunda fatura ve irsaliye bırakılması, Servis hizmeti sonunda bırakılan servis belgesinin hukuki bir geçerliliğinin olması, Yaşanan mağduriyet sonunda şikayet edilebilecek muhatap bulunabilmesi için tüketicilerimizi ürünlerini garanti süreleri boyunca yetkili servislere götürmeleri konusunda uyarmak istiyorum.

“HANGİ YÖNTEMLERİ KULLANIYORLAR”

Yetkili olmayan servislerin 444 veya 0800 ile başlayan telefon numaralarından tüketicilerimizi arayıp kurumsal bir yapı izlenimi oluşturarak, Servis araçlarında, kıyafetlerinde veya dükkanlarında Firma logo ve markasını kullanmak suretiyle yetkili servis gibi görünmeye çalışarak, İnternette “gen.tr, biz.tr, org, net, co” gibi uzantılar ile Firma marka ve logosunu kullanıp yetkili servis web sitesi benzeri siteler kurarak , site ve apartman girişlerine, evlere, araçlara yanıltıcı reklam ve broşür bırakarak veya yapıştırarak, tüketicilerimize ulaşmak için kullandığı yöntemlere karşı tüketicilerimizin uyanık olmaları gerekmektedir.”

Editör: TE Bilisim