Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 16 yıl önce Türkiye'de 635 olan ambulans sayısını yeni ilave ile 5 bin 300 ambulans kapasitesine çıkardıklarını söyledi. Şair İsmet Özer'in sağlık durumu hakkında da bilgi veren Bakan Koca: "Kendisinin izni olmadan hakkında konuşmamız doğru olduğuna inanmıyorum. Telefonla görüştük, genel durumunda bir sorun yok. Yakından takip ediyorum. Türk edebiyatının son dönem önemli bir şairi ve aynı zamanda önemli bir fikir adamı olan şair İsmet Özer'e buradan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." dedi.
Bakan Koca, yeni dönemde şehir hastaneleriyle yapılan hizmetleri taçlandırmak istediklerini söyledi. Şehir hastanelerini teknolojisiyle, insan gücüyle, çalışanlarıyla hastanın artık sevk edilmediği hastaneler olarak konumlandırdıklarını anlatan bakan Koca, "Zonguldak'ta da bu fonksiyonda bir hastanede mutlaka olacak. Biz 420 yataklı olan hastaneyi ödenek sorunu oluşturmadan 7-8 aylık zaman dilimindeki inşaat hızından biliyor olmanız gerekiyor. Bu hızdan asla taviz vermeden biran önce 2020 aralık öncesinde bitirilmesini hedeflediğimizi söylüyorum." diye konuştu.


KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMALARINA YANIT VERDİ


Gazetecilerin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Antalya'da yaptığı konuşmasında hastanelerde vergi ve para alındığına dair açıklamalarını sorması üzerine bakan Koca, şöyle dedi:
"Bizim sağlık sistemimizde geri ödeme sistemi, 82 milyon vatandaşımızı kapsayan ve geniş çeşitliliği ile hiçbir kısıtlamaya tabi tutmadan hizmet veren dünya ölçeğinde benzeri olmayan bir sağlık ödeme sistemine sahibiz. Sağlıkla ilgili de biz katılım payı olarak acil hizmetlerden almıyoruz, yoğun bakımdan yatan hastadan, ameliyat olan hastadan, tetkiklerden almıyoruz. Peki nereden alınıyor? Sadece poliklinik gibi acil olmayan hizmetlerde özellikle 6-8 lira gibi rakamlarla kronik olmayan, kanser olmayan hasta grubunda. Buda sadece talebi ve istismarı önlemek için alınan katılım payı. Dünya ölçeğinde böyle bir oran yok."
Katılım paylarının sağlık gideri içindeki toplam katkı payının yüzde 2.7 olduğunu ifade eden bakan Koca, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bütün sağlık gideri içindeki payını söylüyorum. İlaçlarda alınanlarla ki kansere benzer ilaçlardan almıyoruz. İlaçlarla alınanlarla birlikte bütün sağlık gideri içindeki payı yüzde 5.9. Dünya ölçeğinde böyle bir katılım payı yok. Dünya ölçeğinde her geçen gün bir şekilde daraltan hizmeti daraltan katılım payını arttıran bir yaklaşım içinde . Bizse her geçen gün bunu genişleten birçok yurt dışında ve benzeri ilaçların ödemeleri dahil olmak üzere Türkiye geri ödeme listesini almaya devam ediyor. Biz her geçen gün vatandaşın cebinden çıkan parasının daha az olduğu, hatta özel sektörden hizmet alarak vatandaşın hizmete erişimini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin toplam gayrisafi yurt içi hasılası Amerika'nın sağlıktaki gideri 10.3. Türkiye'nin şehir hastaneleri dahil toplam sağlığın gayrisafi yurt içi hasılası yüzde 4.5. Dolayısıyla biz ayın 14'ünde 9'uncu şehir hastanemizi açıyor olacağız. Gelen hastalarımızdan bu kadar lüks ve ileri teknoloji hizmeti gördükten sonra ekstra bir ücret olacak mı diye sorduklarını biliyoruz? Bugüne kadar nasıl hangi hastaneden nasıl hizmet alıyorlarsa bundan sonrada ekstra bir ödeme yapmadan sadece poliklinik hizmetlerden olmak üzere hizmete vermeyi devam ediyor olacağız." dedi.


Editör: TE Bilisim