Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Mücadelemize katkı veren herkese teşekkür ediyoruz. Dünya Türkiye'ye hayranlık duyuyor. Uluslararası ajanslar ve televizyonların gözü Türkiye'de...

Bu başarının sahibi tedbirlere uyan sizlersiniz. 10 Mart'ın üzerinden 8 hafta geçti. Salgında mücadelede bu süre kısa bir zamandır. 

Her günü krtik yarını bugünden önemli bir mücadele... Tedbirlere uyarak geçirdiğimiz 8 haftanın ardından risk alınan bir günde bile salgın tekrar uç verebilir. 

TEST KAPASİTEMİZ 50 BİNE ULAŞTI

(Kovid-19) İyileşen hasta sayımız, toplam hasta sayımızın yüzde 70'ine ulaştı. 141 bin 475 hastamızdan 98 bin 889'u sağlığına kavuştu.

Salgının dünya seyrinde bir değişiklik yok. Riskler devam ediyor. Türkiye'de ise tablo iyiye gidiyor. Günlük test kapasitemiz 50 bine ulaştığı halde, hastalığın gerilemiş olması sebebiyle bu düzeyde test ihtiyacı doğmuyor.

Şüphelilere test yapılması bulaşma hızını düşürmüştür. Yeni vakaların sayısı azalmıştır. 

Salgının 5. haftasından itibaren istikrarlı bir iyileşme içindeyiz. Şu anki şartlarda salgın kontrol altında.

Tedbirsiz davranmak tehdidin ortada ortadan kalktığının yanılgısına düşmektir. 

SALGIN KONTROL ALTINDA

Salgının 5. haftasından itibaren istikrarlı bir iyileşme içindeyiz. Şu anki şartlarda salgın kontrol altında.

Tedbirsiz davranmak tehdidin ortada ortadan kalktığının yanılgısına düşmektir. 

Virüse fırsat tanırsak, bir ay öncesine dönmek ihtimal dahilindedir. Örnek olduğumuz dünyaya bu kez ders olabiliriz.

Virüsten korunmamızı sağlayacak kuralları askıya alarak alışveriş kuyruğuna girmek, pazar yeri kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir.

Dışarıya maskesiz çıkmak, yarı açık şekilde maske kullanmak sorumlulukla bağdaşmaz. Süreç tipik bir normalleşme değil, eski günler tam olarak geri dönmüyor. 

Kuyruğa girmek kalabalığa karışmak risktir. Yeni hayatımızda kuyruklar, AVM, stadyum, pazar yeri kalabalıkları, üç kişinin oturduğu koltuklar, tam kapasite çalışan asansörler olmamalıdır.

Kontrollü Sosyal Hayatın size kesin olarak önerdiği şey, 'Bir şey olmaz' cümlesinin üstünü çizmenizdir.

Kontrollü sosyal hayat 2. dönemin stratejisidir. Ulaşımda yeni bir oturma düzenine gidilmesi gerekiyor. Hayatımızı mümkün olduğu kadar evde sürdürmeye çalışalım.

TURİZMDE NORMALLEŞME ADIMLARI

Bununla ilgili Turizm Bakanlığı'yla iletişim halindeyiz. Bir plan yapıldı. Burada özellikle erken dönemde bayramdan sonra kontrollü olmak kaydıyla yurt dışından gelişlere test yaparak izin vereceğiz. 

AVM'LERDEKİ KALABALIK VE İKİNCİ DALGA

Konuşmamda yeni normalin nasıl olduğunu maskenin ve mesafenin ne kadar önemli olduğunun altını çizdik. Yeni dönemi böyle geçirmeliyiz ki yeni bir salgına kapı açmayalım. Yer yer kurallara uyulmadığını görüyoruz. Bunların asla olmaması gerekiyor. 

Tedbirlere uyma noktasında gayret içinde olursak yeni bir salgının, ikinci dalganın olma durumunu önlemiş oluruz.

PCR TESTİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Haftaya 150 bin kişiye PCR testi yapılacak. Test yapılacak kişiler belirlendi.

15 HAZİRAN'DAKİ SINAVLAR

Finallerin üniversitelere bırakılarak yüz yüze bir sınav yapılması söz konusuydu. Ama hareketin artacağı endişesi oluştu bizde. Olabildiğince dijital sınavların yapılması YÖK tarafından karara bağlandı. 

RAMAZAN BAYRAMINDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Ramazan Bayramı'nda kısıtlama konusu hükümet kararı. Bu da salgının seyrine göre belirlenecek.

Editör: TE Bilisim