Koronavirüsle mücadele hakkında önemli açıklamalarda bulunan Demirtaş:

"İlk anda sağlık bakanlığı doğru adımlar atmıştı fakat umreye giden vatandaşlarımızın ve yurtdışına gidenlerin sosyal izole şartı olmadan kabul edilmeleri ülkemize virüsü getirdi. Bu durumdan en ağır faturayı Zonguldak ödedi. Fakat ülkemizde hastalık oranı azaldı. Tüm dünyada da azaldı. İnşallah sosyal mesafe yasaklarına uyulur ve bir an önce bu hastalıktan kurtuluruz. En az 2 hafta sürecek sokağa çıkma yasağı talep ettik. Bu yapılsaydı zaten bu raddeye gelmezdi.  Bunu yapmak yerine bazı mekanlar kapatıldı. Kısmi sokağa çıkma yasakları uygulanıyor. Bu sorunu tamamen çözer mi muamma. O konuda ciddi tedirginliklerimiz var. Havalar iyileştikçe vatandaşlarımız rahavete sürükleniyor. Bu tedbirler erken gevşetiliyor ve bu durum ikinci dalga riskini artırıyor.

Korona virsünden 2 grup çok etkilendi. Bunlar esnaflar ve işçilerdir. Bu anlamda açıklanan paketler yetersiz. Bu paketlerin esnaf ve işçilere çok da bir katkısı olacağını sanmıyorum. TBMM’ye bu konunun araştırılması için önerge verdim. Bu süreçte esnafların mağdur olduğu aşikar. Esnaflara bu kapsamda desteğin artırılması gerekiyor.

Zonguldak’ın virüsten önce çifte kriz yaşıyordu. İş alanlarının azalması, ekonominin kötü olması, TTK’nın küçültülmesi bu bağlamdaki örneklerdir. Doğal olarak bu krizin esnaflara da etkisi oluyordu bunun yanı sıra ülkedeki kriz de etkiliyordu Zonguldak’ı. Bunun yanı sıra 3. Kriz de korona oldu. Bu 3 krizin  olmasıyla Zonguldak esnafı tamamen bitti. Bunun üzerine korona var diye dükkanlar da kapatılınca Zonguldak esnafı hep sıkıntıya girdi. Kredi veriliyor fakat bu borç nasıl ödenecek! Zaten iş yapamıyor ki dükkanlar. Tüketim de kısıldı dükkanlar açıldığında hemen işler açılmayacak. 2 ay cepten yemiş, kredi çekmiş bir esnaf nasıl çarkını döndürecek. Zonguldak’ta iflaslar zinciri olacak.En az 1 yıl esnaftan devletin hiçbir talepte bulunmaması gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim