5 Mart 1992 Hürriyet Gazetesi - Cevdet Akgün


Kozlu`da meydana gelen Grizu patlaması anlatılmiş.
Haber şöyledir ;
Saat 29;03 …Galerilerde ki sirenler acı acı çalmaya başlıyor.Işçileri korku dolu bir telaş sarıyor.Ancak kaçmaları için sadece 29 saniyeleri bulunduğunu bilmiyorlar.
Ve Kozlu`da 4-5 şiddetinde ki deprem gücüne eşit korkunç patlama meydana geliyor.
Her yer zifiri karanlığa bürünüyor.
300 DERECE SICAKLIK
Kozlu`ya bağlı ihsaniye Kömür Ocağı`nda çalışan işçiler,alarmdan sonra kaçmaya zaman bulamadan ölümün kucağına düştüler.Grizu gazı öylesine hızla galerilere doldu ki,tahlihsiz işçileri adeta yuttu.Korkunç patlamadan sonra ortalık ceheneme döndü.Galerileri kaplayan alevler nedeniyle bir anda 300 derece yükseldi.

KURTULANLAR;
Ocak dışında olanlar patlamayı duyar duymaz,kader birliği ettikleri arkadaşlarını kurtarmak için ölümü göze alarak ocağa girdiler.Ilk ağızda yaralananlar hemen dışarı alınarak kurtarıldılar,Ancak, göcük olan ve yangının sürdüğü galerilere ulaşamak mümkün olmadı.Derinlerde çalışan işçilere yaklaşılamadı.Kaderleri ile baş başa kaldılar.

ÜÇ KOLDAN GELEN ÖLÜM

Patlama ile birlikte binlerce tonluk toprağın altında kalanlar diri diri gömülerek bir anda can verdiler.300 dereceyi bulan alev dalgalarına yakalananlar kavrularak öldüler Işcilerin bir bölümü ise kömür tozu patlaması sonucu ve yoğun dumandan zehirlenerek yaşama veda ettiler.

KAZA RAPORU: (Haber Yayına Girdiğinde )

Çıkarılan Ceset 112
Kurtarılanlar 87
Ocakta yaklaşık 150

Gercek Sonuc;
5 Mart 1992 günü meydana gelen kazada ; Toplam 263 kişinin yaşamını yitirdiği patlamada kuyuların kapatılması ile 147 ceset yeraltında kalmıştır.

Editör: TE Bilisim