Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 8 Kasım 1829 yılında Uzun Mehmet'in taşkömürünü buluşunun 188'inci yıl dönümünü kutlayarak yazılı bir açıklama yaptı. Zonguldak'ın ve Karaelmas'ın can damarı olan taşkömürünün öneminden bahseden Belediye Başkanı Muharrem Akdemir,  "Zonguldak'ın Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden biri olmasında en büyük pay ise taşkömürü sayesindedir" dedi.

Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şu görüşlerine yer verdi: "Uzun Mehmet'in 8 Kasım 1829 yılında taşkömürünü bulması ile hem ülkemizin hem de ilimizin kaderi değişmiştir. Kömürün, Zonguldak'ta 1829 yılında bulunduğu kabul edilmekle birlikte son yapılan araştırmalar bu tarihin çok daha derinlere indiğini gösteriyor. Zonguldak, kömürün bulunuşundan sonra yerleşim alanı olarak açılmış, kömür sayesinde de Cumhuriyetin ilk vilayeti olmuştur. Taşkömürü, halen dünya sanayisi için vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır. Zonguldak kömür havzası, Türkiye Cumhuriyet'inin kuruluşundan sonra hak ettiği değeri kazanmış "Karaelmas" bölgesi olarak anılan ilimiz sanayi hayatının ayrılmaz bir gereksinim olan kömürü bağrında taşıması nedeniyle de, diğer şehirlerarasında kendine özgü bir karakter taşımaktadır. Enerji kaynaklarının en önemlilerinden olduğu kadar birçok sanayi kolu ve özellikle demir-çelik sanayisinin ana maddesini teşkil eden taşkömürü, bu önemini gün geçtikçe de artırmaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle başta taşkömürünü bularak ilimizin kalkınmasına katkı sağlayan Uzun Mehmet olmak üzere, bu uğurda can veren maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, 8 Kasım Uzun Mehmet'in kömürü buluşunun 188'inci yıldönümünü kutluyorum."

Editör: TE Bilisim