Zonguldak, yaklaşan seçim atmosferi altında TTK (Türkiye Taşkömürü Kurumu) bünyesine alınacak 1000 yer altı işçisi için çalkalanıyor. 
Konuya sadece üretim ve işsizliğe çare olarak bakanlar elbette haklılar. İster seçim yatırımı, isterse işsizliğe çare bir adım olarak düşünülsün, Zonguldak maden işçisi ülke ekonomisinin kalkınmasına enerji sağlaması yanında, ülke güvenliğinin ve iş güvenliğinin de sigortasıdır. 
Uğruna kaybettiği maden şehitlerinin bedelinden aldığı tecrübe ve ders kurumun sınırlarını aşmış, dünya çapında bir ün kazanmıştır. Yurt genelinde iş güvenliği uzmanı ve çekirdek kadrosu, kurumdan emekli olan veya ayrılan kadrolardan oluşmaktadır. 
Türkiye'nin birçok noktasında maden göçüklerindeki kurtarma çalışmalarında en önde yer alan, ayrıca deprem ve doğal afetlerde kurtarma çalışmalarına katılan TTK tahlisiye ekibi ve yer altı maden kadrosu hazır görevdedir. 
Bir lütufmuş gibi işe alınacak maden kadroları, aslında ülkenin ekonomik ve sosyal iskeletinin omurgasıdır.

BAŞAT KADRO…
Başat; “benzerleri içinde güç ve önem yönünden başta gelen, etki, sayı ya da önemce üstün olan, benzerlerine baskın çıkan, egemen bulunan…” anlamına gelir
Zonguldak madenciliğinde yerüstü çalışanları, makam ve unvan bakımından ne kadar kıdemli olursa olsunlar, “Zonguldak’ın Başat Kadrosu” yeraltı kömür madenciliğinde verimliliğin temeli olan yer altı maden nezaretçileri ve maden işçileridir…

ZONGULDAK TARİHİNDE İLK NEZARETÇİ EĞİTİMİ…
Zonguldak’ta ilk uygulama 22 Eylül 1922 tarihinde Üzülmez’de 63 numaralı ocakta ‘Maden Başçavuş Mektebinin’ açılmasıyla başlamıştır. Okulun müdürlüğüne yurt dışında eğitim görmüş Yüksek Maden Mühendisli Naci (Üçer) Bey getirilmiştir. 
Bugün geldiğimiz noktada maden nezaretçisi ve maden işçisi eğitimi kurum bünyesinde Eğitim Daire Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. 

İş Sağlığı, Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı, kanun tüzük ve yönetmelikler çevresinde üretimin daha güvenli yapılması amacına yönelik Kurum yer altı ve yerüstü işyerlerinde İş Sağlığı, Güvenliği ve ile ilgili denetim, gözetim ve eğitim görevlerini yerine getirir. Dünya madencilik teknolojisindeki iş güvenliği ve eğitime ilişkin gelişmeleri izleyerek bunların uygulanması için gerekli çalışmaları yapmaktadır.

 

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, oturan insanlar ve yazı


Alıntı: Yüksel Yıldırım
Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilisim