Zonguldak limanı ve kömür tesisleri, birinci dünya savaşında Rusların ilk geliştirdiği M-5 serisi deniz uçaklarını casusluk ve bombardımanda kullandığı ilk bölgedir. Savaşta Zonguldak’tan çıkartılan kömürün Türk donanması ve sanayisi için işlevselliği, stratejik bölge ilan edilmesinde ve hedef olmasında düşman için kaçınılmaz olmuştur.

Savaş uçaklarının, ilk kez tarih sahnesinde emeklediği birinci dünya savaşında kısıtlı ve lokal kullanım olanağı sağlamıştır. Uçuş mevzilerinin kısa olması, deniz ötesi kullanıma imkan vermemesi ve uçak gemilerinin tasarı aşamasında olmasından dolayı uçaklar görev yerine gemiler üzerinde taşınmış, havalanması için güzel hava şartlarının oluşması beklenmiştir, suya iniş ve çıkışı vinçler sayesinde olmuştur. Bombardıman olanağı yeterli olmadığı için daha çok kısa süreli casus uçuşlarında kullanılmıştır.
Birinci dünya savaşının başladığı 1914 yılından itibaren savaş süresince Rus savaş gemileri Zonguldak, Ereğli, Kireçlik ve Kilimli’yi zaman-zaman top ateşine maruz bırakmışlardır. Bölgenin ve Zonguldak’ın güvenliğini sağlayan başta “Yavuz” ve diğer savaş gemileri Rusların bu saldırılarını düşmana büyük zayiat vererek geri püskürtseler bile, Rusların 1915 yılında test uçuşlarında başarlı olan M-5 modeli su uçağı ilk defa 6 Şubat 1916 tarihinde Zonguldak’ı havadan bombalayarak tarihe, Zonguldak’ın ilk hava saldırısı ve dünyanın ilk steratejik hava saldırısı olarak kaydedilmiştir. Bu saldırı Ruslara istedikleri başarıyı sağlayamadığı gibi uçakların gemilere dönüş serüvenini de kabusa dönüştürmüştür.

6 ŞUBAT 1916, RUS UÇAKLARININ ZONGULDAK’I BOMBALAMASI…
Rusların Karadeniz'de iki uçak taşıma gemisi vardı. Bunlar Rus donanması refakatinde Türk kıyılarında zaman-zaman keşif ve gözetleme görevleri yapmaktaydılar. Bu gemilerden denize indirilerek uçurulan Rus uçakları Zonguldak, Giresun ve Tirebolu limanlarını havadan bombaladılar.

1 Şubat 2016 yılında bir grup Rus deniz donanması Zonguldak limanında büyük gemilerin beklemede olduğunu üslerine bildirdi. Güvenliği sağlayan Türk gemileri bölge dışındaydı, 6 Şubat 1916'da iki muhrip refakatinde, ‘İmparator Alexander’ ve ‘Empereur Nicolas’ iki uçak ana gemisi Zonguldak'ı bombardıman etmek için 20 mil açıkta konuşlanarak bomba yüklü uçaklarını sudan havalandırdı. Bu sırada bir Alman denizaltısı torpido taarruzu ile bu bekleme yapan gemileri torpido ateşine tuttu, İmparator Alexander gemisi yara alınca uçak gemileri kaçmak zorunda kaldılar. 

Bu gemilerden uçurulan iki düşman uçağı parçalı bulutlu kötü bir havada, Rus Teğmen Essen komutasında 37 numaralı M-5 uçakları ile saat 10.30’da havalandı. Her bir uçağa aparatla bağlanmış ikişer adet 10 kg’lık bomba bağlıydı. Zonguldak limanı üzerinde 900-1100 metre yükseklikten 4 adet bombasını hedeflere bıraktılar. 3 adet bomba Limanda kömür yükleyen İrmingat gemisi ile Şirketin Nusret gemisini’ne hasar verdi. Bombalardan bir tanesi demiryolu kavşağı ve yanındaki beyaz binaya hasar verdi. Ancak taşıma gemilerinin bölgeden kaçışları uçakların havada kalmasına sebep oldu, kötü havada yollarını bulmakta zorluk çektiler, kaçarak, sahil boyunca ilerleyip yerleşim dışı bir sahil bölgesine zorunlu iniş yaptılar. Daha sonra Rus muhriplerinin yedeğine alınarak götürüldüler. 

Kaynak: Stalingard arşivi
Alıntı: Yüksel Yıldırım
Zonguldak Nostalji

Görüntünün olası içeriği: okyanus, gökyüzü, açık hava, su ve yazı

Editör: TE Bilisim