Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Karar’da yeni düzenlemeler yapıldı. Resmi Gazete'nin 7 Ekim tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Kilis ili cazibe merkezleri programı kapsamına alınırken program kapsamındaki il sayısı da 24'e yükseltildi.

Kararla ayrıca, imalat sanayi yatırımlarının desteklenmesi için çeşitli iller bazında öngörülen yatırım limitleri kaldırılırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, '' Bakanlıklara yaptığımız başvurulara, TBMM'de yaptığımız çağrılara, verdiğimiz yazılı soru önergelerine rağmen AK Parti hükümeti Zonguldak’a yine hakkını teslim etmedi” dedi.

Milletvekili, az gelişmiş bölgelerdeki yatırım ortamını canlandırarak, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla, özel sektör yatırımlarını desteklemeye yönelik olarak uygulanan Cazibe Merkezleri Programına Zonguldak’ın alınmamasına tepki göstererek, “Zonguldaklının görmezden gelinmeye artık tahammülünün kalmadığını” söyledi.

Daha öncesinde açıklanan, kırsal kalkınma hibelerinden, tarıma açılan hazine arazisi desteklerinden ve bölgesel kalkınma programlarından da ilin mahrum bırakıldığının altını çizen Yavuzyılmaz, “Bölgemizin ve ilimizin neden desteklenmediğini hükümete soruyoruz, ilgili bakanlıkları göreve çağırıyoruz, ‘destekler verilecek’ deniyor ancak atılan adımlarda Zonguldak yok sayılmaya devam ediliyor” dedi.

CHP’li Milletvekili kalkınma programlarının uygulanmasıyla ilgili eleştirilerinde şu ifadelere yer verdi:

“ Kalkınma programlarının kapsamında olan birçok ilden sosyal ve ekonomik anlamda geri kalmış olan Batı Karadeniz Bölgesi ve Zonguldak ili için, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak adına hükümet beklenilen adımları ısrarla atmamaktadır.

Zonguldak ne kırsal kalkınma hibelerinden ne tarıma açılan hazine arazisi desteklerinden ne de bölgesel kalkınma programlarından hakkı olanı alamadığı gibi açıklanan son Cazibe Merkezi Programı’na da alınmamıştır.

Daha öncesinde kırsal kalkınma potansiyeli olan ancak desteklere ihtiyacı bulunan ilimiz IPARD II hibe programına dahil edilmemişti. Yine tarıma uygun, atıl hazine arazilerinin çiftçilerin kullanımına açılacağı iller arasında Zonguldak yer almadı.

Türkiye’de coğrafi bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla 1989 yılından itibaren “bölgesel kalkınma projeleri” yürütülürken, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Çankırı illerini kapsayan BAKAP’ın ise ilk projenin üzerinden 30 yılı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen halen hayata geçirilememiş olması da son derece düşündürücüdür.

Defalarca TBMM gündemine taşıdığımız önergelerle, açıklanan desteklerden faydalanamayan Zonguldak için bir dengeleme ve telafi çalışmasının olup olmadığını ilgili Bakanlıklara ısrarla soruyor, göreve davet ediyoruz. ‘Destekler verilecek’ deniyor ancak görüyoruz ki atılan adımlarda Zonguldak yok sayılmaya devam ediyor.

Özellikle pandemi döneminde var olma savaşı veren üreticinin sorunu, görmezden gelinerek yok sayılan Zonguldak sanayicinin ve küçük esnafının durumu, acil önlemlerin alınmasını ve gereken desteklerin bir an önce sağlanmasını zaruri kılıyor.

Hükümetin yetkililerine ve Zonguldak için gereken mücadeleyi göstermeyen yerel temsilcilerine buradan bir kez daha hatırlatmakta fayda buluyorum. Bugün yok sayılan halkın iradesi, günü geldiğinde ‘onları görmezden gelenleri’ yok sayacak olan iradenin ta kendisidir.”

Editör: TE Bilisim