Zonguldak`ta son yıllarda artan kadın muhtarlara, 2019`da yeni kadın muhtarlar ekleneceği benziyor. 31 mart yerel seçimlerde muhtar adayı olmak isteyen kadınlarda büyük artış var.
Kadınlar Zonguldak`a hizmet etmeye bu kadar istekli iken akıllara şu soru geliyor ! 
Neden Zonguldak siyasetinde,KADININ ADI YOK !
Zonguldak siyasetine baktığımda, geçmişten beri gelen bir erkek siyaseti gözlemliyorum.170 civarında milletvekili çıkarmışız ama bu zamana kadar sadece bir kadın milletvekilimiz olmuş.Bir de dışardan atama yapılarak bakan olan Önay ALPAGO var.
Belediye başkanlarına baktığımız zaman, orada da adı yok! Saltukova Belediye Başkanı Zerrin GÜNEŞ dışında kadın belediye başkanı yok.Daha doğrusu kadın aday bile yok. Kadınlar aday adaylığından sonra eleniyor.
Oysa Zonguldak`ta faal olan siyasi partilerin teşkilatlarına baktığımızda, kadınlar en fazla çalışan gruptur, Kadın kolları partilerde arı gibi çalışır.
Siyasi partilerde yer bulamayan, aday gösterilmeyen kadınlar muhtarlıkta kendilerini öne atabiliyor. Çünkü muhtarlıkta adaylık, siyasi partilerin tercihinde değil. Eğer muhtarlarda belediye başkan adayları gibi siyasi partilerce belirlenseydi emin olun hiç bir parti kadın aday göstermezdi.
Zonguldak yobaz bir şehir sayılmaz, hatta bir çok şehirden daha demokrat insanlar olduğu söylenir. Söylenir diyorum çünkü demokrat olduğunu söylemek ile demokrat olmak başka bir şeydir.
O halde sorun nerede ?
Bana göre birinci neden ;
Zonguldak bir devlet şehri.
Özelikle de işçi kenti. Zonguldak`ta çalışan bayanların çoğu memur kesiminde, işçi kesiminde çalışan bayan çok az. Hal böyle olunca memurlara hem siyaset yapma yasağı olması hem de işçi ağırlıklı devlet kurumları olması kadınların politikasını kilitliyor. Peki işçi siyasette yer alıyor mu ? Hayır. Bu zamana kadar işçi olarak bir milletvekilimiz var. Demek istediğim işçiyi etkileyenler siyasette yer alıyor. Bunlarda o kurumun önde gelen erkekleri.
İkinci neden ise; siyasi partilerin il başkanlıklarında ki erkek düzeni kurulması. Bu düzende kadınlar sadece aday peşinde koşan ve mahallede çalışma yapan bir etken olarak görülüyor.
En fazla demokratım diyen CHP`de bile Zonguldak‘ta bazı kadınlar aday adaylığı yarışına girse de hiç biri aday olamadı.Çünkü Ankara`da yapılan kulislerde erkekler hegomanlığı ağır basıyor. Erkeklerin siyasetinde Zonguldak`ın ne hale getirildiğini gördük. O yüzden kadınlar biraz daha cesaretli olup bu tabuyu yıkması gerekiyor.
Kim bilir bugün muhtarlığa adım atan kadınlar bir gün gelir siyasi partilerin il başkanlıklarğını ele geçirirler. Zonguldak`a kadın eli değer.
Aslında her platformda yer alan öne atılan kadınlarımız çok var.
Son yapılan adaylık belirlemelerine baktığımızda da 5 sene sonrasını size söyleyeyim.
Erkekler artık kenara umudumuz kadınlarda!

Hayati YILMAZ

Editör: TE Bilisim