10 sene kadar süren bu hakimiyet, Abbasilerin yaratığı iç isyan ile Emevileri zayıflatmasıyla Araplar bu topraklardan çekilmeye başlamıştır.

Emeviler, istanbul`a iki üç kere saldırı düzenlemişlerdir.Fakat Bizanslıların geliştirdikleri toplar(Rum ATEŞi) ile karşılık vermeleri sonucunda bu saldırıları başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Tarih 667 veya 680 oldugu iddiaları var,

I. Muaviye öldükten sonra Istanbul`a kadar geldiler.Amaçları istanbul’u ele geçirmekti.
(Emevilerin Istanbul kuşatmasını bazı tarih kaynakları çelişkili vermektedir.Bir takım kaynaklar I. Muaviye`nin komutasında Istanbul kuşatılmıştır desede, bazı kaynaklarda 1.Yezid tarafından kuşatıldığını yazar bu durumda o zaman 667 tarihi yanlış olur.)
Zira Yezid Babasının ölümü ile 680 tarihinde halife olur ve ordunun başına geçer.
Zaten Abbasilerin de ortaya çıkması bundan sonra olur. Zira anlaşmaya göre; Halifelik babadan oğula geçmiyecekti.
I. Muaviye`nin ölümünden sonra oğlu Yezid`in Halifeliğe geçmesi ile birlikte Abbsiler buna karşı çıkar ve isyanlara başlar.Bu isyan Emevilerin Hükümdarlığının sonunu da getirecektir.
I. Muaviye döneminde Emeviler gücüne güç katıyor.
Abbasi tehtidi de daha ortada yok !
Bu durumda Karadeniz`de Zonguldak sınırlarına kadar, Anadolu da ise istanbul`a kadar gelmeleri gayet normal gözüküyor.Zaten bu kuşatma ve Emevilerin Anadolu’da kalması 10 sene kadar sürüyor.Demek ki 4 Halife sonrasında kendini Halife ilan eden I. Muaviye`nin ölümünden sonra oğlu 1.YEZiD`in Halifelik makamına geçmesi ile başlıyor.
Emevilerin kırılma noktası burası.
Bu durumda Zonguldak`ı fetih eden iki secenek var.1 Yezid 2 Muaviye`nin komutanı Sufyan İbn-i Avf
Her ne olursa olsun Zonguldak`ı ilk ele geçiren Müslüman Araplar oluyor.

İslam dünyasında zulmün ve kötülüğün sembolü olarak bilinen, Hz. Hüseyin’in katili Yezid`in halifeliği babadan oğula geçme geleneğininde başlaması ile birlikte meydana gelen isyanlarla Emeviler, Istanbul kuşatmasından vaz geçip gerilemeye başlar.Anadolu`da ele geçirdikleri torakları giderek kaybetmişlerdir.

ilk Müslüman bir devletin Zonguldak topraklarını ele geçirme macerası da böylelikle son bulmuştur.
Bundan sonra 1075`e kadar Zonguldak Doğu Roma Imparatorluğu hakimiyetinde kaldı.
1071`de Türklerin Malazgirt Savaşı kazanması ile birlikte, Anadolu’ya giren Türkler kısa süre içinde Zonguldak`ı da hakimiyetine geçirdiler.
1075`de Selçuklular Zonguldak`ı ele geçirdiler.
Böylelikle 4 asır sonra Zonguldak tekrar Müslüman toprağının egemenliğine geçmiş oldu.
Fakat bu ilk kuşatma 3 sene kadar çok kısa sürdü.
Zonguldak yeniden Rum Devleti`nin eline geçti.
Selçuklular`ın ikinci kuşatması ve arkasından gelen beylikler ile ilk Çobanoğulları sonra da Candaroğulları‘nın egemenliğine geçen Zonguldak 1339`da Osmanlı Beyliği‘nin kurucusu Osman Bey`in oğlu Orhan Bey`in komutasında Osmanlı topraklarına katılıyor.
Osman Bey ve Orhan Bey yönetiminde ki Osamanlı`nın Batı Karadeniz`e doğru yayılma sürecinde ,Bartın Çayı`na kadar (bugün bile halen kulandığımız) ele geçirilen topraklara Osmanlı komutanlarının ismi verildi.Saltuk Ova,(Sarı SALTUK HOCA) AKCAKOCA ( AKCA KOCA PAŞA ),Konuralp (Konur Alp Paşa ) 
1339`dan günümüze kadar Türklerin hakimiyetinde olan bu topraklara 1919`da Fransızlar kısa süreliğine işgal etmiş, 21 Haziran 1921`de ise şehri korkularından terk etmişlerdir.
Eğer tarihimizi iyi bilir ve aklımızı kulanırsak,bir takim siyasi oyunlara gelmeden, ilim ve bilimden şaşmadan Araplaşmadan,Türklüğün medeni vasfını gösterirsek; 
"Zonguldak,belki de ebediyete kadar Türklerin eline geçmiş oldu" diyebilirim.

 Kaynak: Hayati YILMAZ / Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilisim