ZONGULDAK Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Metin Demir,  Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) ait limanın ilin ekonomisine daha fazla katkı sağlaması için kendilerine kiralanması yönünde girişimlerde bulunduklarını söyledi.



ZTSO, kömür nakliyatları ve Ukranya ve Rusya'ya Ro-Ro seferlerinin yapıldığı Karadeniz'in önemli ihracat merkezlerinden birisi olma özelliği taşıyan TTK'ya ait Zonguldak Limanı'nı kiralamak için çalışma sürdürüyor.  ZTSO Başkanı Metin Demir, yıllık ortalama 1.5 milyon lira kar eden limanı 1-2 yıl içerisinde yapacakları çalışmayla karını arttırabileceklerini, bununda kentin ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi. TTK ile görüşmelerin sürdüğünü ve yöneticilerinde olumlu yaklaştığını ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"Limanın özel sektör mantığıyla pazarlanması lazım. Çünkü dış ticaret kendiliğinden bir yere yönlenmiyor. Limanda çok ciddi bir modernizasyon ve devamında da profesyonel özel sektör mantığında bir yönetim gerekiyor.  Bununla ilgili TTK, kömür konusunda ihtisaslaşmış bir kamu kurumu. Lojistik veya liman faaliyetleri uzmanlık alanı değil. Bu konuda çok yetişmiş, çok uzmanlaşmış kadroları olduğunu da söyleyemeyiz açıkçası. Biz bu konuda TSO olarak göreve hazırız. Bu limanı modernize edecek maddi kaynakları bulmak konusunda hiçbir sorunumuz yok. Bu limanı modern, kurumsal bir anlamda işleterek bir yandan pazarlayarak yönetmek konusunda da hiçbir eksiğimiz yok. Ama TSO eliyle ama özel sektörden oluşturulacak bir konsorsiyum eliyle biz limanın bugün bulunduğu kapasitenin 3-4 katına çok kısa sürede çıkarılabileceğini düşünüyoruz ve hesaplıyoruz."

Editör: TE Bilisim