Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Ereğli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş, Devrek TSO Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Hacıkulaoğlu, BAKKA Genel Sekreteri Muhammed Ali Oflaz ve beraberindeki iş heyeti Kherson Valiliğinde görüşmelerin ardından Skadowsk limanında incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti. Vali Bektaş başkanlığında oluşan heyet Skadowsk Liman
Müdürünün eşliğinde limanda incelemelerde bulundu. Zonguldak Limanının en işlek dönemlerinde ticaret hacminin en yüksek olduğu limanlardan biri olan Skadowsk Limanı’nın güncel durumu hakkında bilgi edinen heyet daha sonra karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak ticaret hacminin tekrar eski günlerdeki seviyesine çekilmesi adına neler yapılabileceğini görüştü.

Ardından toplantı salonuna geçen heyet Liman Müdürünün Ve Gümrük Müdürünün Skadowsk Limanını tanıtan sunumunu dinledi. Sunumda Limanın teknik özellikleri, ticaret hacmi ve gümrük uygulamaları ilgili bilgi verildi. Ardından Skadows Limanının kapasitesini arttıracak ve limanın mevsimsel rüzgarlardan etkilenmesini azaltacak yenileme projesi ile ilgili sunum gerçekleşti.

Ardından Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş ve Skadowsk Valisi Husyev Yuriy Veniaminoryc arasında iki liman arasındaki ticareti geliştirmek amacını taşıyan niyet anlaşması imzalandı. Görüşmede her iki taraf da ticaret hacminin arttırılması konusunda üzerlerine düşenleri yapma konusunda istekli olduklarını belirtti.

Khreson Valisi konuşmasında bu anlaşma ticareti geliştirdiği gibi turizmi de geliştirecektir. Bu iyi niyet anlaşması her açıdan ilişkilere fayda sağlayacaktır. Zonguldak ağır sanayi ve kömür kenti, biz ise tarım odaklıyız. Birbirimize yeni ticari kanallar açabiliriz dedi.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş ise adını çok duyduğumuz Skadowsk’u görmekten çok mutlu oldum. Sayın Valimize katılıyorum, hepimiz eski güzel günlere dönmeyi arzu ediyoruz, liman sorunları ve ticaret hacmi ile ilgili eksiklikleri gidermeliyiz. Zorlukları beraber çalışarak ortadan kaldırmalıyız. Herkes elinden geleni yaparsa inanıyorum ki eski günlere dönebiliriz dedi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir ; bilindiği üzere Skadowsk ve Zonguldak Limanları arasında büyük bir ticari hacim vardı. 2006 yılında bu limanlardan büyük miktarda yükler transit olarak taşınıyordu, şu an bu konuda kısıtlama var. Bu sıkıntıya limanın teknik sorunları da eklenince , Zonguldak firmaları daha batı limanlara yöneldi. Teknik ve bürokratik işlemler hallolduktan sonra eski günlere dönülebileceğine inanıyorum. Bunun için ne gerekiyorsa karşılıklı olarak yapmalıyız dedi.

Editör: TE Bilisim