DERSİMİZ: BEDEN EĞİTİMİ...

PAKİZE VE DURSUN BAŞÇELİK…

Zonguldak’ta beden eğitimi ve spor tarihinin duayeni iki ismini anmadan geçemeyiz. Pakize-Dursun Başçelik çifti... Bir döneme ismini altın harflerle yazdıran iki renkli sima... Dursun Başçelik, 1939 yılında Tokat’ın Zile ilçesinde doğdu. Pakize Hanım, 1938 yılında Mersin’in Tarsus ilçesinde dünyaya geldi. İki değerli beden eğitimi öğretmeninin yolu, Gazi Üniversitesi Spor Yüksekokulu'nda kesişti. Aynı bölümde, aynı zamanda, aynı sınıfta ve hatta aynı sıralarda okudular.1962-63 eğitim-öğretim döneminde beraber mezun oldular. İlk görev yerlerini nerede yapacaklarına karar verirken, İstanbul’a yakın bir şehir olması dolayısıyla tercih sıralamasında Zonguldak’ı ilk sıraya yazdılar. Kuradan Zonguldak çıktı. Zonguldak, daha sonra dalında başarılı iki değerli spor adamı ve öğretmenini kazandığını anlayacaktı. 

Zonguldak’a geldiklerinde bir yakınları vasıtasıyla Mehmet Çelikel Lisesi’nin beden eğitimi öğretmeni Canolat Pamay’la tanıştılar. Dursun Başçelik, Erkek Sanat Enstitüsü, Pakize Hanım ise, Zonguldak Kız Öğretmen Okulu’nda göreve başladı. Geldikleri yıl olan 1963’de Zonguldak’ta yapılan nikah töreniyle dünya evine girdiler.
Yıl, 1964… Zonguldak’ta beden eğitimi öğretmenliği yanında, üç spor adamı var. Canpolat Pamay, Dursun Başçelik ve Pakize Başçelik... Takım ruhunu oluşturan ve sporun dallarının Zonguldak’ta gelişmesini sağlayan üç isim…

Pakize Öğretmen, ilk görev yeri Zonguldak Kız Öğretmen Okulu’ndan sonra eşinin görev yaptığı Erkek Sanat Enstitüsü’ne tayin oldu. Bu iki ismin spor müsabakalarında ve özellikle okullarda sporun alt yapısının oluşmasında çok önemli bir görev üstlendiler. Her yıl beden eğitimi dersi öğretmenlerinin sorumluluğu altında hazırlanan ve aylar önceden başlayan çalışma ve koreografiyi 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramlarında hayata geçirdiler. Hınca hınç dolu tribünlerden bayramı izleyen halk, öğretmenlerimizin yaşadığı heyecan ve koşuşturmayı coşkulu alkışlarla mükafatlandırıyordu. Milli bayramlardaki heyecan, özel hayatlarımızı terbiye ediyordu. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramlarına yaptıkları katkılar, halen bugün bile gözümüzün önünden bir film şeridi gibi geçiyor.

Pakize Öğretmen, 1983 yılında emekli olduğunda son dönemlerinde görev yaptığı Merkez Halk Eğitim Okulu Müdüresi’ydi. Dursun Öğretmen ise, 2000 yılında, emekli olacağı gün, Deniz Kulübü’nde emekli öğretmenler için düzenlenen bir akşam yemeği sırasında kalp krizi geçirerek aramızdan ayrıldı. Trajik ve ani ölümü, Zonguldak’ta şok etkisi yapmış eğitim ve spor camiasını yasa boğmuştu. Bu ölüm, hayat arkadaşı Pakize Öğretmeninde sosyal yaşamdan, hatta yaşamdan kopmasına bir nevi neden olmuş, köşesine çekilip sessiz bir yaşam sürmüştü. Kısa bir süre önce, 11 Mayıs 2016 tarihinde İzmir’de hayata gözlerini yummuş, Zonguldak’a getirilerek,Asri Mezarlık’taki hayat arkadaşı Dursun Öğretmenin yanına defnedilmişti.

İyi olan hatırlanır, kötü olan unutulur... 24 Kasım 2001 yılında Zonguldak Valiliği tarafından emektar öğretmen Dursun Başçelik adına, eğitim tarihine yaptığı hizmetlerden dolayı plaket töreni düzenlenmiş, plaketi Dursun Öğretmen adına eşi Pakize Başçelik teslim almıştı. 36 yıl hizmet verdiği okulunun spor salonuna da 2002 yılında ismini yaşatmak için “Dursun Başçelik Spor Salonu” adı verilmişti.
Zonguldak, onları çok özlüyor. “Burçak” isminde bir erkek çocuğu sahibi, örnek gösterilecek bir evlilik ve geride bıraktıkları hatıralar, bayramlarda ve özel günlerdeki lider ve heyecanlı koşuşturmaları unutulmayacak. İkamet ettikleri, Balkaya Caddesi Güven Evler’deki yola bakan küçük bahçeli evlerinde yaptıkları balkon sohbetleri, yoldan gelip-geçen insanların hafızalarında dün gibi…

Aklıma gelen eski beden eğitimi öğretmenlerini de anmadan geçmek istemiyorum; Hüseyin Kolay, Muzaffer Akyol, Kamuran Kuşhan, Erdoğan Özarman, Hatice Yıldırım, Hüseyin Akcoşkun, Namık Kurt ve Yüksel Tatar… Onları, o yılları anıyoruz, arıyoruz.

Alıntı: Yüksel Yıldırım
Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilisim