İŞTE O YAZI…


"Dün Vali Ahmet Çınar beyi ziyaret ettik. Ziyaretin sebebi Zonguldak'ta ilan alan gazetelerin mali yapılarının iyileştirilmesi. Aslında bu vesile ile Zonguldak Basınının genel durumu da ellendi, dillendi.
Zonguldak'ta ilan alan beş gazetenin temsilcileri, Gazeteciler Cemiyet Başkanı ve Basın İlan Kurumu il Müdürü de katıldı toplantıya.
Aslında, Zonguldak Basını dipten doruğa ele alınması gereken bir durumda. Hem siyasal etkinlik hem de sayısal etkinlik olarak tartışmaya açık vaziyette.
Sayısal olarak baktığımızda da gazeteler Zonguldak'ta ‘çok seslilik' güç ve kudretinde değil.
Gerçek şu ki, gazeteler, Zonguldak sorunları konusunda ‘ortak payda' inisiyatifi kullanmıyor. Asgari müştereklerde birleştiklerine bakmayın, birbirlerini de sevmiyorlar. Sevmek zorunda değiller elbet.
Ancak, "konu Vatan olunca gerisi teferruat" sözü var ya! Zonguldak gündemli konularda bir araya gelemeyişin sebebi maddi. Konu Zonguldak olsa da bir araya geliş sağlanamıyor. Dünya görüşlerinin farklılıklarından değil, maddi çıkarların farklılıklarından kaynaklanıyor ‘değişik taraflara' çekişin nedeni.
En azından ‘basında birlik' olsaydı, Zonguldak-Ereğli yolu yapımı 40 senedir sürer miydi? Site de ki kapalı salon inşaatı 20 yılda biter miydi?
Vali huzurunda öğrendiğim bir konu tuhafıma gitti. Ali Rıza Tığ, Derya Akbıyık ve BİK İl Müdürü Ali Nuhoğlu bir araya gelip, Zonguldak'ta beş gazetenin ilan almasının yanlış olduğunu tartışmışlar.
‘Beş gazete çok. En fazla üç gazete ilan alırsa idare ederler' demişler.
Bu bir algı operasyonu mudur, operasyonun dolaylı olarak kamuoyuna anlatılması mıdır?
İlan almanın vecibeleri vardır. Bu vecibeleri yerine getirmeyene ‘yaptırım' uygulanır. Bunlardan biri de ilanın kesilmesidir.
Ne demek yani, beş gazetenin ilan alması fazla… Zonguldak'ta sadece beş gazete mi var. 50 tane gazete var. Resmi İlan almayan gazeteler de bir şekilde yaşamlarını sürdürüyorlar.
Bu gazeteci arkadaşlar, beş gazeteden en az ikisinin gitmesini isteyecekleri yerde, ilan almayan gazetelerinde ‘ilan alır' pozisyona gelmelerini istemeleri ve ‘teşvik' etmeleri gerekirdi bana göre.
Elbette, gazetelerin resmi ilan dışında kamu ve özel sektör kuruluşlarınca desteklenmesi güzel... Yerel Basının maddi olarak güçlenmesi çok daha güzel…
Hep söylüyorum. Zonguldak 629 Adımlık Şehir. Mecburiyet Caddesi'ne sıkışıp kalmasının sebebi, çekememezlik...
Sonuç: Sayın Vali dinledi bizi (ben hiç konuşmadım).Ancak, anlatılanlar Sayın Vali'nin kafasına yatmadı. Yatmadığını da tavır ve sözleriyle belirtti.
Yerel gazetelerin kamu ve özel sektörce ilan, reklam ve abonelerle desteklenmesi gerçekten güzel bir şey. İnşallah gerçekleşir.
Konuya devam edeceğiz"

Editör: TE Bilisim