ÖZEL HABER

Kilimli Hisar Arkası mevkiinde bulunan Mavi Kent Yapı Kooperatifi inşaatına yolsuzluk karıştığına dair iddialarda bulunan eski kooperatif başkanı ve inşaat mühendisi Erol Yaşa, Elmas TV mikrofonlarına flaş açıklamalarda bulundu.

Yaşa, kendisinden sonra genel kongre ile kooperatif başkanı seçilen Ali Cesur ve şuan FETÖ'den tutuklu bulunan muhasebecisi Yılmaz Uzun'un yolsuzluk olayına karıştığını ve sözleşme yaptığı yüklenici firma Teletem Bilişim ve İnşaat şirketinin haksız kazanç sağladığını iddia etti.  İddialarını belgelerle tek tek anlatan Yaşa, amacının bu kirli rantı kamuoyuyla paylaşmak olduğunu ve paraları yenen vatandaşların mağduriyetlerini gün yüzüne çıkartmak olduğunu ifade etti.

Kooperatifin mevcut başkanı Şenol Aydın ise Teletem İnşaat firma yetkilisi Ozan Şahin ve beraberindeki isimlerin, kendisine şantaj yaptığını belirtti. Daha önceki kooperatif başkanlarına yapıldığı gibi kendisine de çeşitli vaatlerin verildiğini ve kandırıldığını söyleyen Şenol Aydın ise, " Kooperatifteki bütün daireleri, paraları şirketin üzerine geçirmemi istedi. O zaman bundan rahatsızlık duydum. Sıkıntıya düştüm. Neticede bu işi savcılığa götürme kararı aldım. Yolsuzluk olayı olduğu için beni direk KOM'a gönderdiler. 4 Saat organize şubede ifade verdim. Daha önce Ali Cesur'a, Sadık Çetinturan'a sonra da aynı oyunu bana oynadı. Bazı vaatlerde bulundu. Cahilliğimin, bilgisizliğimin ya da açgözlülüğümün kurbanı oldum" diye konuştu.

 

"NE OLDUYSA KOOP. BAŞKANI DEĞİŞİNCE OLDU"

Vatandaşların yüklenici firma olan Teletem İnşaat ve Mavi Kent Yapı Kooperatif Başkanı Ali Cesur tarafından direkt olarak mağdur edildiğine vurgu yapan Yaşa,  "350 bin TL'ye inşaat yapmak üzere satın aldık. Daha sonra firmamız sıkıntıya girdiği için daire satışı yaptığımız insanları mağdur etmemek adına  kooperatif şeklinde devam etmek adına kendilerini buraya üye yaptık. İlk kongrede kooperatif başkanı ben oldum. Başkan Yardımcısı da Ali Cesur oldu. Binalar 3'üncü kata kadar yapılmıştı. Sonrasında Nur İnşaat adında bir firmayla anlaştık. 6 kata kadar çıktık. Ancak kooperatif üyeleri ödeme yapamadığı için Nur İnşaata alacağına karşılık 716 milyar lira hak edişi bağlandı ve iş tasfiye edildi. Bütün sahtekarlıklar, yapılanlar bundan sonra başladı.

Nur İnşaat'ın alacaklısına 716 milyarlık temlik yaptık. Bunu da 2015 çalışma programına ekledik. Bu temlikleri alan zaten daha sonraki kongrede başkan olan Ali Cesur'dur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Temsilcisi Kenan Elieyioğlu ve Ahmet Erkan'ın gözetiminde yapılan Genel Kongrede yapılan seçimlerle kooperatif başkanlığına geldi. Temlik verdiğimiz alacaklı firma yani Nur İnşaat da temlikleri işleme koyarak kooperatifi icraya verdi.

Hukuken 7 günlük süre içerisinde icra dosyalarına yanıt vermesi gereken kooperatif beklenen yanıtı vermeyince 8'inci gün 716 bin milyar olan haciz borcu otomatikman 1 trilyon 319 bin TL'ye çıkıyor. Kooperatif arsasının üzerine haciz konuyor.

Ali Cesur'un başkan olduğu dönemde muhasebeci olan ve şuan FETÖ soruşturmasında tutuklu yargılanan Yılmaz Uzun her şeyin farkındaydı.

Ali Cesur ve yönetimi  anahtar teslim diyerek 6 bin 600 TL'ye yeni bir karar alıyorlar. Beraber Teletem İnşaat firmasıyla kooperatifin içini boşaltacaklar. Aralarındaki sözleşmeye göre 18 Daire A Blok'tan 3 Daire de B Blok'tan olmak üzere veriyorlar. Ancak aldıkları kararın içerisinde bu 18 adet daireye dair herhangi bir madde, beyan vs. yok.

"BAŞKAN HER ŞEYİN FARKINDAYDI"

18 Dairenin 150 milyardan satışı 2 Trilyon 700 milyon eder ki bu Teletem İnşaat'ın zimmetine geçirilen paradır. Daha önce yapılan inşaatlarla ilgili tespit yapıp Nur İnşaat'a rapor gönderiyorlar. Yüzde 37,5 yani 22 dairelik bir çalışmayı gösteren rapor yolluyorlar. Teletem İnşaat ile yaptıkları sözleşmeden 22 daireyi düşmeleri gerekiyor. Ancak üyelerinden bunu gizliyorlar. 60 daire yaptırdıklarını söylüyorlar. Aslında 36 daire yaptırıyorlar. Direk olarak üyelerini kandırıyorlar. Amaç Teletem İnşaat'a çıkar sağlamak" şeklinde konuştu.

İnşaatta aslında hiç yapılmayacak olan B Blok için ödenek belirlenerek sözleşme yapıldığını ve buna ilişkin faturanın illegal şekilde kooperatif kayıtlarına geçirildiğini belirten Yaşa,

"2016 Yılında aslında yapılmamış B Blok için 6 bin 600 TL Teletem İnşaat'ın alacaklı olduğuna dair faturayı kooperatif kayıtlarına sokuyorlar. Yani adam başı böldüğünüzde 62 milyar 266 TL konutların maliyetini yükseltiyorlar. İnsanların 120 Bin TL'ye aldıkları bir daireye normalde 58 Bin TL vermeleri gerekiyor. Teletem İnşaat ve Mevcut kooperatif yönetimi kayıtlarla oynayarak insanları mağdur ediyor. Fazladan para alıyor" dedi.

Teletem İnşaat'ın kooperatifi 3 Trilyon dolandırdığını ifade eden Yaşa, "Kooperatiften ayrılan ve istifa edenler 20 daireyi Teletem İnşaat'ın üzerine geçiriyor. Dairelerin bugünkü değeri 150 milyardır. 3 Trilyon paranın da Teletem tarafından kooperatife geri ödemesi gerekir. Ancak kooperatif kaydına almadıkları için hiçbir şekilde bu paranın Teletem İnşaat'a verildiği belli olmuyor. Bu iş organize ederken 2017 tarihinde Garanti Bankası'ndaki hesaplara 8 kez 960 milyar para manipülasyonu yapılıyor. Bunları yapanlarda yönetim kurulundaki Hasan Basri Hamza ÇEbi, Soner KAraçam'dır. Bu şekilde Teletem İniaat'ın kooperatife olan borçlarını eritiyorlar. Aslında Teletem'in kendi üzerine aldığı 20 daireden dolayı kooperatife 2 milyon 300 bin TL para ödemesi gerekirken bu borcu siliyorlar.  Tüm bu işlemler sırasında 38 daireyi Teletem İnşaat'ın zimmetine geçiriyorlar. Hesaplarına da 3 milyon 335 bin TL'yi aktarıyorlar. Hala daha Teletem İnşaat'a bir bu kadar daha borçlu görünüyorlar" ifadelerini kullandı.

"DEVİRLERİN HEPSİ GEÇERSİZDİR"

Teletem İnşaat'ın ve kooperatif yöneticisi Hasan Basri Hamzaçebi'nin İstanbul'da bir firmaya kooperatiften satış yaptığını ancak bu paranın da kayıtlara geçirilmediğini iddia eden Yaşa, bu satıştan elde edilen 160 bin TL'nin sözleşmede yer almasına rağmen kooperatifin kaydına geçirilmediğine vurgu yaptı.  Yaşa, "Genel Kurul onayı alınmadan yönetim kurulu ferdileşme adı altında karar alıyor. Tapu da bunu onaylıyor. Burada tapu da suçludur. Devirlerin hepsi geçersizdir. Borç karşılığı Nur İnşaat'ın devrettiği tapuları da kooperatifin kayıtlarında olmamasına rağmen  Ekşioğlu Grup ile satış işlemlerine giriyorlar. Kooperatifin mallarını satıyorlar. Bu hiçbir yerde hiçbir belgede bulunmuyor" diye konuştu.

"HER ÜYE 82 MİLYAR BORÇLU HALE GETİRİLDİ"

Mavi Kent Yapı Kooperatif ve yüklenici firma Teletem İnşaat'ın kirli oyunları nedeniyle her kooperatif üyesinin Teletem'e adam başı 82 milyar borçlu hale geldiğini ifade eden Yaşa, son olarak "Sözleşmeye göre 2 trilyon 428 milyar alacağı olan Teletem İnşaat'a 2017 yılında ödenen nakit 3 trilyon 326 milyardır. Daire olarak geçersiz tapu devirleriyle 5 milyon 700 bin para ödeniyor. 2017 yılının mizanının birinci sayfasında 3 trilyon 313 bin TL, ikinci sayfasında da 1 662 TL yatırılmış. Bunları insanlara onaylatıyorlar. Sonuç itibariyle Teletem İnşaat'a 14 trilyon fazladan para ödendi.  Bu dolandırıcılıktır. Firmanın hak edişlerini kimseye göstermiyorlar. Kendimin de 716 milyar kardeşimin firmasının alacağı var. Para ödenecek diye borçluya verdik. Ama kooperatif bu kayıtları saklı tutarak illegal yollardan bu parayı yükseltip Teletem'e ödetti. Bunun karşılığında da Teletem'e 7 trilyondan fazla para ödedi. Şuanda kooperatifin her üyesi Teletem İnşaat'a 82 milyar adam başı borçlu durumdadır" diye konuştu.

"TELETEM BANA ŞANTAJ UYGULADI"

Şuanda mevcut kooperatif başkanı olan Şenol Aydın, kendisinin yöneticilik anlamında yetersiz bilgiye sahip olduğunu ve Teletem İnşaat Firmasının bu durumdan istifade etmeye çalıştığını belirterek, "Kendimi geliştirme açısından danışman  olarak Erol Yaşa'dan bilgi aldım. Ali Cesur'a da bunu söylemiştim. Kendisi önce Yaşa'dan yardım almamı kabul etti. Ardından vazgeçti. Bayındırlıktan ve bakanlıklardan bilgi almam gerektiğini söyledi. Yaşa'nın da desteğiyle kooperatifi kurtarmak adına çeşitli yerlerle görüşmek istedim. Ancak Teletem İnşaat bana baskı kurdu. Kooperatifteki bütün daireleri, paraları şirketin üzerine geçirmemi istedi. O zaman bundan rahatsızlık duydum. Sıkıntıya düştüm. Neticede bu işi savcılığa götürme kararı aldım. Yolsuzluk olayı olduğu için beni direk KOM'a gönderdiler. 4 Saat organize şubede ifade verdim. Daha önce Ali Cesur'a, Sadık Çetinturan'a sonra da aynı oyunu bana oynadı. Bazı vaatlerde bulundu. Cahilliğimin, bilgisizliğimin ya da açgözlülüğümün kurbanı oldum. Teletem'in bazı isteklerine göz yummak zorunda kaldım. Davadan çekilmemi istediler. Beni ses kayıtlarımla tehdit ettiler. Şantaj uyguladılar. Herkesin içinde bana karşı yaptıklarını söyledim. Bana para teklifi ettiğini ve bu davadan çekilmem gerektiğini söylediğini paylaştım. Savcılıkta her şeyi anlattım. Şuanda her kooperatif üyesi Teletem'e 80 milyar borçlu durumda. Erol Yaşa orayı bırakıp giderken bizim ikişer tane dairemiz vardı. Şimdi bir dairemiz bile yok daha teslim almadık. Üzerine de 80 milyar borçlandık" dedi.  

 

Editör: TE Bilisim