Israrlı haberlerimizin ve makalelerimizin ardından ilk açıklama Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan adayı da olan, Ereğli İçin Mücadele Platformu Sözcüsü İşadamı Niyazi Özcan'dan geldi.

'ERDEMİR BİZ ZEHİRLİ GAZLARLA ÖLDÜRÜYOR'
Özcan açıklamasında, 'Biliyorduk zehirlendiğimizi, bilerek ölüme terk edildiğimizi ama ilk defa devletin
resmi raporlarına göre de öldürüldüğümüzü anlamış olduk' dedi. Özcan şöyle devam etti; "Zehirlenmemizin sebebi soluduğumuz havayı dışarı salıvermek değil ise zehirlenmemizin tek sebebi Erdemir'in çevreye her gün saldığı hiç bir tedbir almadığı zehirli gazlardır. Erdemir bizleri çevreye saldığı zehirli gazlarla öldürüyor."

Bir başka açıklama da Ereğli Tarih Doğa ve Kültünü Yaşatma Derneği Başkan Aydın Erol'dan geldi. Erol yaptığı açıklamada, Zonguldak Valiliği'ne yazılı başvuruda bulunduklarını belirterek, 'Son günlerde ilçemizde geriye yönelik 7 günlük periyotta (03-09 Mart 2020 arası) hava kalitesi ölçümlerinin sağlıksız çıkması ve çıkmaya devam etmesi sonucu derneğimize üyelerimizden ve kamuoyundan konu hakkında sorular gelmektedir. Bu konu bazı yerel basın organlarında dile getirilmekte ve sosyal medyada da konuşulmaktadır. “Derneğimizce konu hakkında sorulan sorulara doğru yanıtlar verilmesi yanı sıra kentimiz hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik olarak müdürlüğünüzün eylem planları hususunda derneğimizin bilgilendirilmesini arz ederim' ifadelerine yer verdi.

Bugün son açıklama ise Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz tarafından yapıldı. Milletvekili Yavuzyılmaz ise açıklamasında şu bilgilere yer verdi;

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yurt genelinde hava kalitesini gözlemlendiği, Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı (UHKİA) verilerine göre son günlerde Karadeniz Ereğli İstasyonu ölçümlerinde, normal değerlerin üzerinde bir seviye tespit edilmektedir. Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden kamuoyu ile paylaştığı bu verilerde, yurt genelindeki istasyonlardan ölçülen hava kalitesi, Hava Kalitesi İndeksi (HKİ) denilen ve hava kalitesini iyi, orta, hassas, sağlıksız, kötü ve tehlikeli şeklinde derecelendiren bir sınıflama sistemi ile paylaşılmaktadır. Ereğli ilçemizde bu sınıflandırma düne kadar “hassas seviye” olarak gözlemlenmiş bugün itibariyle de bu seviye “Sağlıksız” kategorisine geçmiştir. İlimizde hava kalitesinin mevcut durumunu, Bakanlığın internet sitesinin yanında benzeri ölçümler yapan farklı sitelerden de izlemekteyiz. Hava kirliliğine etki eden çeşitli faktörler mevcut. Uzun dönem raporları dışında görülen bu ani kirlilik yükselişlerinde, meteorolojik olaylar, atmosferde meydana gelen dinamik etkenler ve bu etkenlere bağlı olarak çevre kirleticilerin Ereğli’de alçak basıncın etkisiyle yığılması gibi ihtimaller söz konusu olabileceği yönünde bilgiler aldık. Mevcut ölçümlerin Ereğli’nin gerçek hava kalitesini yansıtıp yansıtmadığı ve kirlilik artışının kaynağı konusunda araştırmalarımız devam etmektedir.”

HABER: Seyfi BOYRAZ

Editör: TE Bilisim