Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardımcısı Mithat Cansız’ın ‘üretimi 5 milyon tona çıkaracağız’ açıklamasının ardından Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nde üç vardiyadan iki vardiyaya düşmesi gündeme bomba gibi düştü.

“MADENCİNİN İŞ GÜVENLİĞİ VE SIKINTI YAŞAMAMASI İÇİN VARDİYA DÜŞMÜŞTÜR”

TTK Üzülmez Müessesi’nde Vardiya sayısının üçten ikiye düştüğünü söyleyen Genel Maden İşleri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, şunları söyledi; “Üzülmezde ki vardiya olayı bir kertiye işçi açıklarından doğan sıkıntı nedeniyle iş sağlığı ve iş güvenliği anlamında ve bazı olayların önüne geçmek için üç vardiyadan iki vardiyaya düşürmüş. Bir kartiyede arkadaşlarım sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için başka bir kalçayı görevlendirilmiş. İşçi açıklarının her geçen gün daha çok hissetmekteyiz. İşe başlayacak 1500 arkadaşım bir an önce işe başlaması için Genel müdürlükte yaptığımız istişareler sonucunda 1 Haziran’da sigorta girişleri başlayacaktır. 10 Haziran’da da işbaşı yapacaklardır. Ancak işçi açığı sıkıntıları geçecek mi tabii ki geçmeyecek. İş çocuklarımız her geçen gün artıyor. Yeni alınacak madenci arkadaşlarımız geçici olarak sıkıntıyı çözecek.  Hükümetimizin kıdem tazminatları ile ilgili net bir açıklaması olmaması ile ilgili arkadaşlarımız tereddüde kapılıp emekliye ayrılıyorlar. Üzülmez müessesesinde üç vardiyadan iki vardiyaya düşürülmesi işçi açıklarından kaynaklanan sıkıntıdır. Yöneticilerimiz Madenci arkadaşlarımızın iş sağlığı ve iş güvenliği sıkıntıları yaşamamaları için üç vardiyadan iki vardiyaya düşürmüştür.”

“İŞÇİ AÇIĞI GİDERİLMEDİĞİ SÜRECE ARTARAK BÜYÜYECEKTİR”

Diğer müesseselerde de üç vardiyadan iki vardiyaya düşürülmesi an meselesi olduğu sorusuna cevap veren Yeşil şöyle dedi; “Genel anlamda büyük sıkıntımız budur. Büyük bir işçi açığımız var. Bu kadar açıklığı bu kadar işçi ile ayakta tutmamız gerçekten çok zor. Kurum yetkililerimiz ve madenci arkadaşlarımız bu işin üzerinde büyük bir titizlikle duruyorlar. İşçi açığı sıkıntılarımız giderilmediği sürece artarak büyüyecek gibi görünüyor” dedi. 

“GEÇİCİ BİR ÇÖZÜM”

Yeni alınacak 1500 madenci işçi açığını giderebilecek mi? Sorusunu yanıtlayan Yeşil; “Yeni alınacak arkadaşlar kısa bir süreliğine üç vardiyayı çıkartabilir. Ancak bu geçici bir çözüm.”

Editör: TE Bilisim