Trenle yolculuk bugün bile en güvenli yolculuk olarak kabul edilir. Türkiye ve dünyada en eski yolculuklar karasal olarak demiryolları ile sağlanmıştır. Güven ve rahatlık denilince tercih edilen en iyi ulaşım vasıtasıdır. 
1930’lu yıllarda Devrek bağlantılı, 1950 ortalarında Ereğli yolu bağlantılı Ankara-İstanbul karayolu yolcu taşımacılığı denince akla gelen eski firmalardan biri de Güven Turizm’dir. Zaman şartlarına göre iyi ve kaliteli hizmet veren firma o yıllarda halk arasında güvenli ve rahat yolcu taşımacılığı yaptığı gerekçesiyle "Ya Tren'le, ya da Güven'le.." yakıştırmasıyla anılır.

Eski yılllarda, şehirlerarası hizmet veren bilinen otobüs firmaları, Çağkoç Turizm, Güven Turizm, Kanberoğlu Turizm, Sürmene Birlik, Emniyet, Özemniyet, Uludağ Turizm ve Üstün Erçelik firmalarıydı. Ağırlık Ankara, İstanbul, Trabzon ve Bursa hattı çalışan firmalardı. Bazıları halen yolcu taşımacılığına devam eden bu firmalar, Zonguldak'ın yolcusunu ve yükünü çekmeye devam ediyorlar...

GÜVEN TURİZM...

Kurucusu Kadir Pehlivan'dır daha sonra Kenan Demir'le beraber çalıştırdılar. Kenan Demir 1970 yılına kadar kamyonculuk ve kömür ticareti yaptı. 1970 yılından sonra yolcu taşımacılığı alanına geçerek Kadir Pehlivan'ın işletmeciliğini yaptığı Güven Turizm otobüs işletmesini beraber yürüttü.

Kadir Pehlivan'ın oğlu Yüksel Pehlivan ile birlikte Ulucami köşesindeki ilk yazıhanesinde faaliyetlerini uzun yıllar sürdürdü, şirketin büyümesinde etken oldu. Bu sektörde isim yapmış firmaların Zonguldak’taki yazıhane işletmeciliğini de üstlendi. Zamanla Güven Turizm kapandı ve taşımacılık sektörü başka şirketlerle hizmetine devam ediyor...

Zonguldak Nostalji
Alıntı: Yüksel Yıldırım

Editör: TE Bilisim