Zonguldak'ın zehir soluduğunu vurgulayan CHP Zonguldak Milletvekiki Ünal Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hava kiriliğinin ilde kronik bir soru haline geldiğni belirterek şu ifadelere yer verdi; 

'Haziran ayında 180’lik hava indeksi ile yine sağlıksız olarak belirlenen aralıkta olan Zonguldak’ta, Ekim 2019’da hava kalite indeksi 346 ile ‘tehlikeli’ alarmı vermiştir. Gereken denetim ve idari yaptırımlar uygulanıyorsa hava kalite indeksinin tehlike alarmı vermesinin sebebini de Sayın Bakanın açıklaması gerekiyor. Kaldı ki son dönemde vatandaşlarımızdan en yoğun şekilde aldığımız şikayet hava kirliliği.

Zaten 2019 yılına ait bu veriler bile Zonguldaklıların hava kirliliği açısından ne kadar sağlıksız bir ortamda bulunduğunu göstermeye yetmektedir. Özellikle termik santrallerinin yoğun olarak bulunduğu Çatalağzı Bölgesi’nde baca filtreleri olmaksızın çalışılması hava kirliliği değerlerini tehlikeli sınırına yükseltmiştir.

Çevre Mühendisleri Odasının Zonguldak’ta 2018 yılında termik santraller ile ilgili olarak yapılan alan çalışmasında ise bölgedeki hava kirliliği yükünün Türkiye, Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün öneri değerlerinin üzerinde olduğu tespit edilmiştir.

Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından hazırlanan, “Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri Raporuna göre ise Zonguldak merkezde 2017 yılında hava kirliliğine atfedilen ölüm sayısının 566 olduğu belirtilmektedir.

Yıllardır devam eden ve ilgili kurum ve kuruluşların gereken önlemleri almaması nedeniyle hava kirliliği Zonguldak’ta kronik bir sorun haline gelmiştir.'

Editör: TE Bilisim