Elmas Tv olarak, bildirmek isteriz ki, vatandaşlardan gelen şikayetleri yayınlamayı da, ana ilkesi halkın doğru ve zamanında bilgi almasına hizmet etmek olan basın anlayışımızın vazgeçilmez bir unsuru olarak görmekteyiz. Bu doğrultuda vatandaşlardan bizlere gelen şikayetleri yayınlamayı, halkımız sözcülüğünü yapmayı esas görevlerimizden bir tanesi olarak edinmiş bulunmaktayız. 8 Ağustos tarihinde bir vatandaş tarafından, Üniversite Hastanesine yönelik şikayet içeriği barındıran bir sosyal medya paylaşımını da bu görevimiz doğrultusunda haberleştirdik.

Belirtmek isteriz ki, sadece söz konusu bu haber dışında basında yer alan, hasta ve hasta yakınlarının şikayetlerini içeren hiçbir iddiaya yönelik Üniversite tarafından herhangi bir tekzip yapılmaması bizleri derinden üzmüştür. Zonguldak'ın önemli sağlık kuruluşlarından olan ve hepimizin daha da iyi yerlere gelmesini arzu ettiğimiz Üniversite Hastanesinin yapmış olduğu bu duyarsızlığı kınayarak Üniversite Hastanesinin yönetimine şunları sormak isteriz;

1. Üniversite Hastanesindeki bir doktorun hastalar ile bilerek ilgilenmediği ve hastaları kendi özel muayenehanesine ve ameliyatlar yaptığı özel bir hastaneye yönlendirdiği şeklinde hastalardan şikayetler yağıyor. Bu konuda hastane yönetimi tarafından bir soruşturma açıldı mı, konu araştırıldı mı?

2. Hasta yakınlarının şikayet konusu olan hastanedeki kırık koltuklar tamir ettirildi mi? İçleri çöplerle dolan kaloriferler temizlendi mi? Lavabo ve tuvaletler temizleniyor mu? İdrar kapları ve çöpler koridorlarda rastgele bırakılıyor mu? En azından hastaların ve görevlilerin sağlığı için büyük önem arz eden dezenfektan kutuları yine boş mu bırakılıyor? Hastane yönetimi temizlik esaslarının uygulanmadığına ilişkin hasta yakınlarının yayınladığı bu görüntülerden bir ders çıkardı mı?

3. 5 gün önce bir hasta yakı, erken doğum yapan eşinin tekerlekli sandalyede, kucağında yeni doğmuş bebeğiyle birlikte saatlerce koridorda bekletildiği yönünde şikayetlerini dile getirerek bir video yayınladı. Hasta yakının bu şikayetinin ardından sorumlu personele yönelik herhangi bir soruşturma açıldı mı?

4. Hasta yakınlarının, hastanede görevli bazı doktorların binlerce lira para aldıkları zengin ve torpilli hastalarını tedavilerine başlamadan önce, sağlam durumda iken yoğun bakıma yatırdıkları, böylece 112'den gelen yoğun bakım hastalarının yoğun bakımda yer yok diye Üniversite Hastanesine alınmayıp, çevre hastanelere veya diğer illere gönderildiği şeklindeki iddialar araştırıldı mı? Söz konusu duruma yönelik Üniversite Hastanesinin bir açıklaması var mı?

5. Hasta yakınlarının, Hastane Müdürü Zeki Demiroğlu'nun kendileriyle kaba bir şekilde konuştuğu, herhangi bir soru sorduklarında onlara saygısızca yanıtlar verdiği yönünde çok sayıda iddiaları var. Basında yer alan hasta yakınlarının bu şikayetlerinin ardından Müdür Zeki Demiroğlu hakkında herhangi bir soruşturma başlatıldı mı?

Maalesef, hasta yakınları tarafından ihbar hatlarımıza ulaştırılan şikayetler buraya yazmakla bitmeyecek düzeyde. Biz sadece birkaçını belirtik...

Onu da söylemek isteriz ki, Üniversite tarafından yapılan tekzipte, 'hasta kabul bölümündeki hastaların kuyrukta beklediği sırada, bir görevlinin bilgisayarı başında film izlemesi görüntülerini' konu edinen haberin, gerçekliği yansıtmadığı da söylenmiyor. Üniversitenin tekzibi, sadece, bu fotoğrafların 3 ay önce değil, yaklaşık 1,5 yıl önce kayıt altına alındığı yönünde. Biz, Elmas Tv olarak, bir vatandaşın güncel şekilde kamuyla paylaştığı şikayete haber sitemizde yer vermeyi kendimize borç bildik. Eğer paylaştığımız haberlerin herhangi birinde bilgi eksikliği  söz konusu olursa, ahlaksal basın ilkelerimiz gereği, mutlaka karşı tarafın görüşüne yer veriyoruz. Şimdi de ilkelerimiz gereği Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin sitemizde yer alan habere yönelik yayınladığı tekzibi olduğu gibi okurlarımıza sunuyoruz.

Şimdilik, Elmas Tv olarak, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Yönetiminden sormak istediğimiz son bir şey kaldı;

Üniversite Yönetimi yukarıda belirttiğimiz tüm iddialar karşısında sessizliğini koruyarak sadece bir habere yönelik tekzip yayınlamasının nedeni nedir? Diğer iddiaların gerçekliği Üniversite Yönetimi tarafından kabul ediliyor mu? Eğer Üniversite Yönetimi basında yer alan bu iddiaların doğruluğunu kabul ediyorsa Üniversite Hastanesi dahilinde herhangi bir soruşturma başlatıldı mı?

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden hasta ve hasta yakınlarının söz konusu şikayetlerine ve hastaneye yönelttikleri iddialara yanıt vermesini kamuoyu adına beklediğimizi belirterek, Üniversite Yönetiminin söz konusu iddialara karşı herhangi bir tekzipte bulunması halinde, Elmas Tv olarak, yayınlamaya hazır olduğumuzu duyururuz.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından yapılan tekzip açıklaması:

Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesini hedef alan, karalama amaçlı ve gerçeği yansıtmayan haberlerin bir yenisi,  08/08/2019 tarihinde bazı yerel medya kaynaklarında yer almıştır. Rektörlüğümüz tarafından “Üniversite Hastanesinin Her Günü Bir Skandal” başlıklı haber bütün yönleriyle incelenmiş olup, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak üzere aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Habere konu olan görüntülerin Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Hasta Kabül Bölümü’nün eski yerinde kayıt altına alındığı anlaşılmıştır. Oysaki Hasta Kabul Bölümü, Nisan 2018 tarihinde tadilata alınmıştır. Tamamen yenilenen ve yeniden organize edilen bölümün yeni fotoğrafları aşağıdadır. Yaklaşık 1.5 yıl önce kayıt altına alınan görüntülerin bugün yayınlanması manidardır.

Sağlık çalışanları ile hastalar arasındaki etkili bir iletişimin hasta bakım sürecini doğrudan etkilediğinin farkında olan yönetimimiz, Sağlıkta Kalite Standartları kapsamında bütün personele ‘Etkili İletişim Becerileri Eğitimleri’ vermektedir. Bu amaçla 22/12/2018 tarihinde Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Pişkin ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Ersoy Kart hastanemize davet edilerek ‘Etkili İletişim Becerileri’ semineri verilmiştir. Aynı eğitimler Hastanemiz bünyesinde çalışan Psikolog Hicran Demirhan ve Psikolog Samet Çelik tarafından Ocak- Nisan 2019 tarihleri arasında 4 kez yenilenmiştir.

Sosyal barış ortamının sağlanmasında, sağlık, huzur ve güven ortamının korunmasında basın organlarının vazgeçilmez bir unsur olduğunun farkındayız ve saygı duymaktayız. Gazeteci öncelikle halkın gerçekleri öğrenmesini sağlamalıdır. Ancak gerçeği aktarmada kitle iletişim araçlarının doğru bir biçimde kullanılması gerekmektedir, aksi takdirde toplumu yanlış bilgilendirme ve yönlendirme söz konusu olur.

Son haberde konu olan eski görüntülerin sanki yeni çekilmiş gibi servis edilmesi biz sağlık çalışanlarında derin üzüntü ve hayal kırıklığına yol açmıştır.  Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunulur.

Editör: TE Bilisim