Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, esnaf zanaatkar ve tüccarlar başta olmak üzere tüm halkın 18-24 Eylül Ahilik Haftasını kutladı.

Maden yaptığı açıklamada, "Bir hafta boyunca değişik etkinlikler düzenlediğimiz Ahilik haftası kutlamalarının Ahilik bilincinin gelişmesine katkı vermesini temenni ediyorum. Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli'nin manevi huzurunda; Tüm Zonguldak halkımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Esnaf ve Sanatkarlarımız Ahiliğin bugüne kadar gelmesini sağladı, unutmadılar, unutturmadılar. Bunun için hepsine ayrı ayrı teşekkür borcumuz var.
Ahilik, bilginin hikmetle buluşmasıdır.
Bilgiyi hikmetle, ticareti ahlakla buluşturmak için Ahiliğe ihtiyacımız var.
Bugün tüm dünyada ve üzülerek ifade ediyorum ki İslam Coğrafyasında yaşanan sorunların temeli ahlaki yozlaşmadır.
Ahi Evran'ın 8 asır evvel koyduğu kuralları, söylediği sözleri anlamamız, yüreğimizde hissetmemiz hayatımıza rehber edinmemiz lazım. Dilimiz Ahilik diyorsa, halimiz de Ahi olmalı. Ahilik, dükkânı açmadan önce ve kapattıktan sonra diğer esnaflarla bir araya gelip, bu değerleri yaşatmaktır. Ahilik ihtiyacı olanı arayıp bulmaktır. ekonominin arkasında olması gereken insan profilini ortaya koyan, bir gelenektir. Osmanlı'yı Selçuklu Beyliğinden cihan devleti olmaya götüren yolun adıdır Ahilik. Yeniden Büyük Türkiye yolunda ilerlerken; ülke olarak topyekûn Ahilik bilincine Ahilik şuuruna ihtiyacımız var.

MEDENİYETLER İNŞA ETMEK İÇİN İNSAN YETİŞTİRMEK GEREKİR

Bizim; Ahi Evranlar, Mevlanalar, Yunus Emreler, Hacı Bayram Veliler, İbni Sinalar, Mimar Sinanlar yetiştirmeye ihtiyacımız var. Kıvılcımı yangına çevirecek feraset, basiret ve marifete ihtiyacımız var. Medeniyetler inşa etmek için önce insan yetiştirmek gerekir. Ahi Evran-ı Veli; "Dilini çok söylemekten alıkoy. Maddî dilini tutarsan, işte o zaman gönül dilin konuşmaya başlar." diyor. Bizler bu öğüdün kıymetini bilirsek gönül kırmanın ne kadar olumsuz neticeler doğuracağını idrak edersek, işte o zaman gönül dilimiz konuşacak ve birçok sıkıntı ortaya çıkmadan halledilmiş olacaktır. Bugün Ahi Evran-ı Veli'nin sesi olalım, onun sözlerini duyalım, biz susalım gönüllerimiz hissetsin istiyorum. Ahi Evran'ın yazdığı "Tabsıra" isimli kitabından birkaç cümle zikretmek istiyorum. Zira günümüzde Ahi Evran-ı Veli'yi anlamaya onun nasihatlerini dinlemeye ve hayata geçirmeye bizim ve bütün dünyanın çok ihtiyacı var.

AHİLİK ŞUURUYLA BİR NESİL YETİŞTİRMELİYİZ

Ahi Evran-ı Veli diyor ki;
"Boş tartışma ve dedikodu ile hiçbir şey öğrenilmez."
"İlim gökyüzündedir, kim onu indirecek. Veya yer altındadır, kim çıkaracak? Yahut dağların ötesindedir, kim onu getirebilir demeyin. İlim kalplerinize yerleştirilmiştir. Sıddiklerin ahlakıyla ahlaklanın ki kalplerinizde ilim belirerek sizi mutlu kılsın ve korusun."
"Gayretinle, yaradılışınla sen halifesin, yaradılışındaki kuvvetini ortaya koy. Kıymet bakımından iki cihandan üstünsün, fakat ne yapayım ki kendi kıymetini bilmiyorsun."
Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli başta olmak üzere; rahmeti Rahmana kavuşan Tüm ahilerimizi ve ustalarımızı rahmet ve hürmetle yad ediyor, Ahilik şuuruyla şuurlu bir nesil yetişmesi temennisiyle emeği geçen herkese, özellikle esnaf ve sanatkârlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Editör: TE Bilisim